időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Karácsony túl nehéz feladatnak találja a miniszterelnökséget

Nagy Orsolya
2020.12.22. 17:06
Karácsony túl nehéz feladatnak találja a miniszterelnökséget

Karácsony Gergely televíziós interjúban világossá tette: nincsenek kormányfői ambíciói, a válságban a háta közepére sem kívánja a miniszterelnöki teendőket. A főpolgármester a kormány gazdasági mentőcsomagjának részét képező intézkedésről, az iparűzési adó felének elengedéséről is beszélt. Kiderült: már nem akkora bevételkieséssel számol, mint novemberben.

Karácsony Gergely beismerte, ilyen viszontagságos időkben a háta közepére sem kívánja, hogy miniszterelnök legyen. Az RTL Klub híradójának a főpolgármester úgy fogalmazott:

– A hátam közepére sem kívánkozik egy ilyen kihívás. Annak az embernek, akinek ezt a kampányt meg kell vívnia, annak majd az országot ilyen körülmények között kell kormányoznia, az nagyon nagy terhet vállal a hátára.

 

Karácsony a kormány gazdasági mentőcsomagjának részét képező intézkedésről, az iparűzési adó felének elengedéséről – amely a kis- és közepes vállalkozások megsegítését célozza – azt állította, Budapest költségvetéséből ezzel 15-20 milliárd forint esne ki, amivel szerinte veszélybe kerülnek a főváros által biztosítandó közszolgáltatások is. Itt érdemes megjegyezni, hogy a főpolgármester egy novemberi Facebook-bejegyzésében még 28 milliárdos bevételkiesést vizionált.

Közben ma délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta: pártpolitikai vitákat lát az iparűzési adó felének elengedése ügyében, szerinte ugyanis,

ha a jobboldali polgármesterek képesek kezelni a helyzetet, akkor a baloldaliaknak is meg kell tudniuk oldani ugyanezt.

Kiemelte, Budapest a legtöbb tartalékkal rendelkező, leggazdagabb önkormányzat, ezért itt lehet a legkönnyebben kigazdálkodni a bevételkiesést.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.