Karácsonyék megkezdték az elbocsátásokat

Közel két tucat főt – fizikai és szellemi beosztottakat – küldhetett el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a minap. Bár Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt ígérte, csak vezetői és politikai posztokon folytatnak karcsúsítást, az elbocsátások mikéntjére maga a főváros vezetése adott utasításokat.

2020. 12. 16. 5:45
null
Budapest, 2013. március 25. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. dolgozói szelektív hulladékgyűjtéshez alkalmas kukákat rakodnak kiszállításra Budapest X. kerületében, a Fehér közben lévő telepen 2013. március 25-én. Az FKF munkatársai a fővárosban megkezdték a sárga és kék fedelű, 120 és 240 literes gyűjtőtartályok kiszállítását a házakhoz, amivel a szelektív hulladékgyűjtést oldják meg. MTI Fotó: Balaton József Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét megszegte egy ígéretét Budapest főpolgármestere, aki három hete még azt állította, hogy a takarékossági intézkedésekkel járó „átszervezések” nem érintik a fővárosi cégek szakmai dolgozóit. Huszonegy felügyelőbizottsági helyet szüntetünk meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó, racionálisabb és hatékonyabb a működés hirdette meg Karácsony Gergely november 20-án.

Ehhez képest – értesüléseink szerint – 23, többségében fizikai és szellemi dolgozót küldtek el csak a Fővárosi Közterület-fenntartótól Zrt.-től (FKF), amely öt másik fővárosi vállalattal közös közműcéggé olvad össze.

Az FKF 17 munkavállaló elbocsátását ismerte el lapunk kérdésére, s azt állították, hogy mindössze négy munkavállaló tartozott a fizikai állománycsoportba. A vállalat belső működését jól ismerő forrásaink azonban arról tájékoztattak, hogy a többi dolgozó zöme sem vezető beosztású volt, hanem vagy adminisztratív munkakörökben, vagy a humánerőforrás-osztályon láttak el beosztotti feladatköröket.

A közterület-fenntartó céget is beolvasztják az új fővárosi kommunális óriáscégbe Fotó: MTI/Balaton József

Bár az FKF-nél folyamatos hiány van fizikai munkavállalókból amiről a vállalat honlapjának karrier menüpontjában is tájékozódni lehet a fizikai állományból elbocsátott munkavállalóknak mégsem kínáltak fel másik ilyen munkakört.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy állományban maradhatott nyugdíj mellett dolgozó fizikai munkavállaló is, hiszen leépítéskor általában azt az irányelvet szokták követni, hogy épp a nyugdíjasoktól válnak meg, akiknek már van biztos jövedelemforrása. Erre vonatkozó kérdésünkre az FKF azt válaszolta, hogy minden olyan esetet megvizsgáltak, ahol a jogszabály munkakör-felajánlási kötelezettséget ír elő.

A vállalat tagadta azt az értesülésünket, hogy további létszámcsökkentést terveznének januárban, s állításuk szerint ilyen információt nem közöltek a munkavállalókkal. Ám több tanú állítja, hogy a tartályellátó csoport vezetője számos dolgozó jelenlétében hangoztatta, hogy azok sem lehetnek nyugodtak, akiket most nem bocsátottak el, mert a jövő év elején, március végéig még számos munkatársat fognak elküldeni.

A lapunk birtokába került belső levelezéssel azt is bizonyítani tudjuk, hogy a főváros vezetése tudott arról, hogy nem csak vezetői és politikai pozíciókból küldenek el embereket,

sőt még arra vonatkozó utasítást is adtak, hogy ne érje el a csoportos létszámleépítésnek minősülő keretet az egyszerre elbocsátott munkatársak száma.

Az elbocsátásokat az FKF az év eleje óta zajló racionalizálási folyamat egyik elemének nevezte. A cég arra is hivatkozott, hogy állítása szerint a fővárosiak befizetései az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től nem jutnak el maradéktalanul az FKF-hez.

Csalót nevezhetett ki a főpolgármester

Csalással gyanúsítják a Fővárosi Állat- és Növénykert Karácsony Gergely főpolgármester által az év elején kinevezett főigazgatóját. A Privátkopó.hu arról számolt be, hogy Szabó Roland ellen üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség. A portál szerint a férfit olyan bűntettekkel gyanúsítják, amelyeket még azelőtt követett el, hogy a közkedvelt budapesti intézmény vezetője lett. Az ügyben a gyanúsítás tényét a nyomozás felügyeletét ellátó Heves Megyei Főügyészség megerősítette a PestiSrácok.hu-nak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.