Kásler Miklós: Új jövő előtt a magyar egészségügy + videó

Száz év múlva úgy fognak fogalmazni, hogy a magyar egészségügy előtt új jövő, új perspektíva nyílt ki – mondta Kásler Miklós az Életközelben című videósorozat legújabb adásában. Az emberi erőforrások minisztere évértékelő beszédében kitért a kormány legfontosabb eredményeire, a járványok emberekre gyakorolt hatására és a hit erejére.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2020. 12. 20. 12:15
null
Kásler Miklós: Reménykeltők a vérplazma-terápiás kezelések és a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák is Fotó: Emmi/Bartos Gyula
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter elmondta: az Emmi vezetőjeként nehéz esztendőnek élte meg az idei évet. Hozzátette, indulásakor a kormány nagyon szép célokat fogalmazott meg, melyek közül egyetlenegyet sem tettek félre, és számos eredmény született. Erre példaként Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli győzelmét említette, melyet a rendkívül nehéz helyzet ellenére is történelmi sikernek nevezett.

Kásler Miklós emlékeztetett:

a kormány évtizedes adósságokat pótol, utalva az egészségügy hetvenéves elmaradására. Ide sorolta az új egészségügyi törvény megszületését, amivel kapcsolatban kifejtette: – Száz év múlva úgy fognak fogalmazni, hogy a magyar egészségügy előtt új jövő, új perspektíva nyílt ki.

Kijelentette: a Nemzeti Kulturális Tanács létrejöttével a kormány megfogalmazta az esélyegyenlőséget, a nagy nemzeti intézmények körüli hálózatok megerősítésével pedig egy új szemlélet meghonosítására törekedtek.

A nemzeti alaptanterv létrehozását korszakalkotó eredménynek nevezte, ide sorolva a Magyarságkutató Intézet létrejöttét is. Megerősítette, hogy a magyar sportélet a járvány után is biztosított, hiszen a sport identitásunk része.

A járványok emberekre gyakorolt hatásáról elmondta: a nagy pestisjárvány átalakította az emberi szemléletmódot, a járvány morális kérdéseket vetett fel, befolyással volt az egyházra, az iskolákra, a tanításra, a szolidaritásra. Leszögezte: a világjárványoknak mindig következményei voltak, és most is következményei lesznek. – Az emberek egy része viszont megpróbálja elvontabb módon megítélni a járvány kitörését, és számot vet életmódjával, életszemléletével, szokásaival – emelte ki.

Erkölcsi kérdésként a járványügyi szabályok betartását említette, hogy ki mennyire tartja be a maszkviselést, hiszen a maszk hordása köztudottan a járvány terjedésének egyik alapkérdése.

Az emberek fegyelmezettségét rapszodikusnak nevezve kifejtette: a járvány első szakaszában a lakosság fegyelmezetten viselkedett, majd a kedvező hazai adatok fényében lazult a szabálykövetés. – Az emberek nem tartották veszélyesnek a járványt az alacsony halálozás miatt. Most viszont, amikor már az egész világban tombol, amikor nem lehet az országot izolálni, ilyenkor látjuk ennek a következményét – hangsúlyozta.

A tárcavezető sajnálatosnak nevezte, hogy

vannak vírustagadók, akik még mindig a gondolkodás és a vélemény szabadságára hivatkoznak. Meglátása szerint ideológiai kérdés, hogy az ember szabadsága meddig terjed ki. – Az én megközelítésemben addig terjed, amíg a többi ember szabadságát, ne adj’ Isten, az egészségét vagy az életét veszélyezteti. Ez egy jogi és etikai kérdés – szögezte le.

A hit erejéről szólva elmondta: a járvány alatt az emberek egy része egészen biztosan Istenhez fordulva keres válaszokat. A hit, a remény és a szeretet nyilvánvalóan nagyon sok ember viselkedését befolyásolja. A hit és a betegség kapcsolatáról elmondta: onkológusként halálos betegséggel foglalkozott negyven évig, és ha nagyon röviden kellene összefoglalnia a tapasztalatait, akkor így értékelné:

Isten nélkül lehet élni, de meghalni nagyon nehéz.

Karácsony közeledtével, a szentestére vonatkozó szabályok kihirdetésével kapcsolatban leszögezte: a szeretet megszületését ünnepeljük, ami nem függ össze a fizikai jelenléttel és az ajándékokkal. – A szeretet önzetlen, az idei karácsony alkalmával ne testileg, hanem lelkileg öleljük meg egymást – hangsúlyozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.