időjárás 2°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság

Ritó Szabolcs
Forrás: Facebook
2020.12.04. 19:45
Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a Magyarországon 2015 óta folyamatosan meghosszabbított „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” kezeléséről és megszüntetéséről szóló szabályozást kifogásolja. A Magyar Helsinki Bizottság örömmel osztotta meg a hírt a Facebook-oldalán.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a Facebookon reagált arra a mai eseményre, miszerint az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen a tömeges bevándorlás kezelésére kialakított szabályozás miatt.

A kormányszóvívó azt írta, hogy „a magyar kormány 2015 óta következetesen harcol az európai határok megvédéséért, a migráció megállításáért”. Kiemeli, hogy

az európai költségvetés és az újjáépítési alap körül folyó vitákban a »jogállamisági« feltételek valójában a bevándorlásellenes tagállamok megbüntetését szolgálják”.

Ezt alátámasztandó Kovács Zoltán felhívta a figyelmet az Európai Bizottság minap közzétett tervezetére, amely 34 millió bevándorló „integrációjára”, vagyis lakáshoz, segélyhez, állampolgársághoz juttatására tett javaslatot. A szóvivő külön kiemelte, hogy Magyarország határait ebben az évben több mint 38 ezren próbálták illegálisan átlépni, amelynek mértéke megközelíti a 2015-ös évét, amikor kirobbant a migrációs válság.

Kovács Zoltán.
MTI/Bodnár Boglárka

A kormány ellen indított kötelezettségszegési eljárásról a Magyar Helsinki Bizottság is hírt adott közösségi oldalán, ahol üdvözölték az Európai Bizottság döntését.

A jogvédő szervezet arra is kitért, hogy „a Magyar Helsniki Bizottság kezdettől fogva felhívta a figyelmet a korrupció kockázatára” – utalt a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” országos elrendelésére 2015 óta. Majd úgy folytatja, hogy „ilyen körülmények között megszűnt a lehetősége a szakszerű, tisztességes, emberséges, azaz igazságos menedékjogi eljárásoknak is”.