Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo
A magyarnemzet.hu oldalon 2020. december 29. napján megjelent, „ Az oltásellenességre játszhat a baloldal” című cikkünkben azt a valós tényt, hogy Krekó Péter politikai elemzőként nyilatkozott a Politico című lapnak a koronavírus-járvány, valamint a járvány elleni oltásba vetett alacsony bizalmi szint lehetséges politikai következményeiről, a cikk és a nyilatkozat lényeges elemeinek eltorzításával és elhallgatásával abban a hamis színben tüntettük fel, hogy Krekó Péter a baloldali pártok számára azt a stratégiát javasolja a választásokra, hogy kezdjenek oltásellenes kampányba. Ezzel szemben a valóság az, hogy Krekó Péter a Politico cikkében idézett nyilatkozatában a baloldali kampány és annak stratégiája szóba sem kerül, és Krekó Péter nem is adott tanácsot a baloldali pártoknak a választási stratégia kapcsán; Krekó Péter a cikkben idézett álláspontjával a magyar kormányt kritizálta, mert az orosz vakcina propagálásával szerinte a hivatalos uniós oltás népszerűségét is aláásta a kormány.

Oltásellenességre játszhat a baloldal

Bácskai Balázs
2020.12.29. 05:45 2021.12.29. 08:46
Oltásellenességre játszhat a baloldal

Minél rosszabb a kormánynak és Magyarországnak, annál jobb az ellenzéknek – foglalhatjuk össze a baloldali pártok eddigi stratégiá­ját a járvány kapcsán. Láthattuk, változatos eszközökkel próbálták aláásni a koronavírus elleni védekezést. Aki azonban azt gondolta, hogy ennél nincs lejjebb, az szomorúan konstatálhatja: a baloldal valószínűleg az oltásellenesség pártjára áll.

Ha az emberek nem oltatják be magukat, azért Orbán lesz a hibás, a kormánynak így is az egyik legnagyobb halálozási aránnyal kell szembenéznie az EU-ban, valamint azzal a lehetőséggel is, hogy egyesül az ellenzék a 2022-es parlamenti választások előtt – írja cikkében a brüsszeli liberális lap, a Politico. Az olvasó joggal teheti fel a kérdést, hogy hogyan függ össze a járvány elleni fellépés és a baloldali összefogás. Rögtön a következő bekezdésben, a cikk végén meg is kapjuk erre a választ a portálnak nyilatkozó ­Krekó Pétertől.

– A tét magas. Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, akkor [Orbánnak] kell viselnie a politikai következményeket – mondta a Political Capital (PC) nevű baloldali elemzőintézet vezetője.

A gondolatmenet szerint tehát a Gyurcsány által egyesített baloldalnak mindössze az a dolga, hogy ­aláássa a vakcinába vetett bizalmat. Ha a baloldal megfogadja az elemző tanácsát, akkor olyan dologra készülnek, amelyre 1956 óta nem volt példa: magyarokat áldoznak fel a hatalomra jutás oltárán.

Átpolitizálás

Magyarországon az immunizálási törekvések a vakcina átpolitizáltságától függenek – olvasható a Politico cikkének címében. Az írásban számos megszólaló független szakemberként van feltüntetve, miközben korábbi szerepvállalásaikat egyáltalán nem említik. Falus Ferencnek, a baloldal bukott főpolgármester-jelöltjének például kizárólag korábbi országos tiszti főorvosi beosztását tüntették fel. Kökény Mihállyal kapcsolatban mindössze annyit említ a Politico, hogy korábban egészségügyi miniszter volt, de az nem derült ki, hogy az MSZP–SZDSZ-kormányok alatt, 1971 és 1989 közötti MSZMP-tagsága pedig szintén említésre sem méltó. Krekó Péterről szintén csak annyit említ a Politico, hogy a PC vezetője.

A cikk tökéletes példája annak a baloldali stratégiának, amely szerint vádold meg azzal az ellenfeledet, amit te magad csinálsz.

Egy belga férfi az egyezményes jelet mutatja a sajtó képviselőinek, miután beoltották. A hazai baloldal másban reménykedik?
Fotó: Reuters

Az írásban ugyanis igyekeznek úgy bemutatni a vakcina kérdését, mint amelyet a kormány „átpolitizált”. Kökény Mihály szerint például az a tény, hogy Magyarország – a cikkben is ígéretesnek nevezett – orosz vakcinából is szeretne vásárolni, azt mutatja, hogy a miniszterelnök kifejezte „lojalitását” az orosz elnök irányába. A valóságban azonban mindössze annyi történt, hogy a kabinet – a józan ész parancsa szerint – igyekszik minél több forrásból vásárolni az oltóanyagot, hogy a lakosság immunizációja minél hamarabb megtörténhessen, és búcsút inthessünk a korlátozásoknak. Ráadásul minden oltóanyagnak át kell esnie a hazai, szigorú vizsgálatokon – ám ezt sem találták említésre méltónak.

Az efféle elfogult badarságok – függetlennek látszó szakértők szájából – uralják az egész cikket, a kormánytól mindössze két mondatot idézett a Politico.

Gyurcsány, Soros és Political Capital

Krekó Péter, a Political Capital elemzője és vezetője sokadszor jelenik meg úgy a nemzetközi liberális sajtóban, mint független szakember, ám ezzel szemben érdemes kiemelni: 2006 és 2010 között a PC, amelynek akkoriban elemzője, majd vezető elemzője volt Krekó, 432,2 milliós megbízást kapott a Gyurcsány-kabinettől. Az összegből 190 millió forint arra ment, hogy új arculatot tervezzenek az Alkotmányvédelmi Hivatal elődjének, a Nemzetbiztonsági Hivatalnak, amely többek között azt a tanácsot kapta tőlük, hogy a nyilvánosságban keveset mutatkozó vezetője országos turné keretében mutassa be a szervezetet.

A Political Capital Soros Györgytől is kapott egy kevés pénzt, a milliárdos spekuláns Nyílt Társadalom Alapítványa a nyilvános adatok szerint 2018-ban majdnem 50 ezer dollárt adományozott a PC-nek.

A védekezés aláásása

A kérdés, hogy Krekó Péter elszólta-e magát a baloldal stratégiájával kapcsolatban? A válasz: aligha lehet más következtetésre jutni az idei évben történtek fényében. Az európai szinten kiváló magyarországi tavaszi védekezés kapcsán például kijelenthető, hogy az ellenzék mindent megtett annak elszabotálására. Az események láncolata kezdődött azzal, hogy nem szavazták meg a rendkívüli jogrendet, amely a kormánynak többletjogosítványokat adott volna a védekezéshez. A kérdést ráadásul átpolitizálták, amikor demokráciakérdésként mutatták be a problémát.

Politico: „Ha az emberek nem oltatják be magukat, azért Orbán lesz a hibás”
Fotó: MTI/Balázs Attila

A baloldalra átállt Jobbik egyenesen a miniszterelnök „királyságáról” beszélt. A hazai baloldal pedig elterjesztette külföldön, hogy a rendkívüli jogrend idején az Országgyűlés sem ülésezik, ám ezzel a hazugsággal is hamar lebuktak.

A tavaszi védekezést a DK-s Arató Gergely úgy összegezte az ATV műsorában, hogy az ellenzék szempontjából „sajnos” túl kevesen haltak meg a járványban.

Túl korai vakcináció

A Politico cikkében megjegyezte, hogy mivel az első oltásokat Magyarországon már szombaton beadták, hazánk „­aláásta az uniós oltási tervet”. Ám eközben a hazai híradásokban egyáltalán volt hangsúlyos, hogy elsőként kezdtük meg a vakcinációt. A semmiféle jelentőséggel nem bíró hírt a ­Reuters és a Bloomberg hírügynökségek, valamint a brit liberális The Guardian című lap is lehozta.

Szijjártó Péter: Felelőtlenség, amit vakcinaügyben művel a baloldal

– A kormány feladata annak biztosítása, hogy ha a világ bármely pontján biztonságos vakcinát fejlesztenek ki, akkor az minél gyorsabban a magyar emberek rendelkezésére álljon – írja a közösségi oldalára felkerült bejegyzésben Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Szijjártó Péter leszögezi, hogy ennek jegyében állapodtak meg az orosz egészségügyi miniszterrel arról, hogy magyar orvosok és járványügyi szakemberek a helyszínen tanulmányozhatták az orosz vakcina fejlesztésének és gyártásának folyamatát. Az orosz laboratóriumok meglátogatását követően a küldöttség tagjai a legmodernebb technológiai színvonalról és a legmagasabb szintű szakmai hozzáértésről számoltak be – tette hozzá a tárcavezető.

Sajnos azonban baloldali politikusok kétségbe vonják a magyar orvosok és járványügyi szakemberek szakmai álláspontját, politikai kérdést akarnak csinálni az Oroszországban gyártott oltóanyagok ügyéből. Ez rendkívül felelőtlen dolog

– állapítja meg Szijjártó Péter. Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.