Szijjártó Péter az EU igazságügyi biztosának üzent

A külügyminiszter azt sérelmezte, hogy az Európai Bizottság igazságügyi biztosa egy televíziós műsorban ma arról beszélt: ha nem lehetséges meggyőzni Magyarországot és Lengyelországot, abban az esetben nélkülük kell továbbmenni.

Magyar Nemzet
2020. 12. 05. 19:40
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. október 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendõ támogatással segíti. Ennek összegérõl a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat elsõ százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külügyminiszter Facebook-oldalán üzent Didier Reyndersnek, az Európai Bizottság igazságügyi biztosának. A magyar diplomácia vezetője azt írta: „Kérlek, fejezd be a lengyelek és magyarok lenézését, sértegetését.”

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a belga RTBF televízió vendégeként beszélt a mai napon az Európai Unió következő hétéves költségvetéséről. Azt mondta, hogy „a jogállamiságról szóló vita most minden európai intézményben, így a Tanácsban is központi kérdés. Nagy a nyomás, de van lehetőség közös megoldásra. A német elnökség igyekszik valamennyi tagállamot meggyőzni. Ugyanakkor, amennyiben ez nem lehetséges, akkor Magyarország és Lengyelország nélkül kell továbbhaladni. Ezt fontos egyértelművé tenni.”

A magyar külügyminiszter azt írta, Didier Reynders korábban belga külügyminiszterként a kollégája volt. Viszonyuk normális volt, egymás mellett ültek a Külügyi Tanácsban. Ma viszont ugyanaz a kollégája „azt mondja, hogy Lengyelország és Magyarország adja fel a vétó benyújtására vonatkozó jogát”. Végül így zárta sorait:

„Nos, kedves Didier barátom, a hazád megbántásának mindenfajta szándéka nélkül, kérlek, engedd figyelmedbe ajánlanom a tényt, hogy mi, lengyelek és magyarok biztosan harcoltunk annyit a diktatúrák ellen a szabadságjogokért, és tettünk annyit Európa egységéért, mint a Téged az Európai Bizottságba delegáló ország. Kérlek, fejezd be a lengyelek és magyarok lenézését, sértegetését.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.