A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Több a rászoruló a járvány miatt, de sokan vannak a felajánlók is

Az adományozás módja valamelyest átalakult, megváltozott, azonban a segíteni akarás továbbra sem tűnt el a társadalomból. Sokan állnak a nehéz sorsú emberek mellé, viszont a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnövekedett a bajba jutott emberek száma – ezt tapasztalják a hazai karitatív szervezetek. A gyűjtések egy része a következő napokban még folytatódik.

2020. 12. 22. 6:23
Herczegh Anita a Köztársasági elnök felesége felhívást tesz közzé az idei Adni öröm! A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fogyatékossággal élő embereket foglalkoztató Teaműhelyében a megváltozott munkaképességű máltai munkatársakkal közösen részt vesz a szervezet karácsonyi előkészületeiben. 20201211 Páty Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Katolikus Karitász Tárjátok ki a szíveteket! elnevezésű adventi segélyprogramja a koronavírus-járvány miatt elsősorban online adományozás révén működik – erről a szervezet tájékoztatta lapunkat. Kiemelték, hogy a vírushelyzet miatt elmaradtak az adománygyűjtő találkozások a karácsonyi vásárokban, a közös gyertyagyújtások a települések fő terein. A legtöbb közösségi programot személyessé tették: adományátadásaik lehetőség szerint szűk körben, több mint 800 település tízezer önkéntesének részvételével zajlanak.

Tisztasági és tisztálkodási szerek

Angyalbatyu akciójukban karácsonyi ajándékokat vártak a hátrányos helyzetű gyerekeknek. Idén is több cég állt a katolikus egyház hivatalos segélyszervezete mellé, munkahelyi kollektívák gyűjtöttek az adventi időszak végén. Országszerte az egyházmegyei karitászok gyűjtésével együtt csaknem tízezer csomagot osztottak szét. Kárpátaljára 900 csomag került óvodákba, iskolákba, valamint a helyi nagycsaládosok egyesületéhez. Nem maradt el a hagyományos ételosztás Rákosmentén, ahol a járványügyi előírások megtartásával, dobozolva osztott ki már kilencedik alkalommal kétszáz adag meleg ételt a Karitász. A szervezet segélyakciója az Angyalbatyu kivételével december végéig folytatódik, online adományozással a Karitász.hu oldalon lehet csatlakozni, valamint a 1356-os adományvonalon hívásonként ötszáz forinttal lehet hozzájárulni a célokhoz. A Katolikus Karitász a tél végéig szeretne az idősek, a családok és a nehéz helyzetű emberek mellett állni tűzifa-, téliruha-, tartós­élelmiszer-adományokkal.

A Magyar Vöröskereszt idén nemcsak az ünnepek alatt, hanem egész évben nagyon intenzív segélyezési feladatokat látott el, valamint jelentős számú önkéntessel segítette a hatóságok járvány elleni munkáját. Decemberben a humanitárius szervezet több karácsonyi akciót is folytat a koronavírus kapcsán ellátott feladataival párhuzamosan.

Herczegh Anita a Köztársasági elnök felesége felhívást tesz közzé.

Több mint félmillió támogató

Idén elsősorban tartós élelmiszerrel, valamint tisztasági és tisztálkodási szerekkel támogatják a járvány miatt még nehezebb helyzetbe jutott nélkülözőket. Ebben segít többek között a Mészáros-csoport jelentős (több mint hetventonnányi) élelmiszer-felajánlása, valamint az advent harmadik hétvégéjén az ország 125 Penny Market áruházában lezajlott lakossági gyűjtés is. Ez utóbbi összefogásban két nap alatt több mint harminc tonna adomány gyűlt össze. Az eddigi felajánlásoknak köszönhetően több mint 15 ezer élelmiszercsomagot osztanak ki a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei még az ünnepek előtt.

A szervezet úgy tapasztalja, hogy a segítő szándék a járvány ellenére is nagy a karácsonyi időszakban. A Magyar Vöröskereszt 1359-es adományszáma is egész decemberben a karácsonyi segélyezésre gyűjt, egy hívás 250 forint támogatást jelent.

A Szeretet.éhség. országos adventi pénzadománygyűjtéshez az akció első heteiben 527 ezren csatlakoztak – tudatta lapunkkal az Ökumenikus Segélyszervezet. Az advent első vasárnapján meghirdetett gyűjtés kezdete óta négyszázezren tárcsázták az 1353-as adományvonalat, ami hívásonként 250 forintnyi adománnyal számolva már százmillió forint felajánlás. A Tesco áruházakban november közepétől csaknem 130 ezer adománykupon kelt el a kasszáknál, azaz eddig mintegy 32 millió forintot adományoztak az áruházlánc vásárlói. Elindult az áruházlánc online gyűjtése, így már az interneten rendelőknek is elérhetők a 250 forintos adománykuponok.

Még várják

a felajánlásokat

Kiemelték, a segélyszervezet azért gyűjt, hogy egész évben segíteni tudja a nélkülözőket, hogy kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből. A járványhelyzet miatt most még inkább szükség van az összefogásra: míg tavaly negyvenezer segélykérés érkezett a szervezet országos segélyközpontjához, addig idén ez a szám már novemberben meghaladta a hetvenezret.

A segélyszervezet továbbra is várja az adományokat. December 31-ig az ­1353-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként 250 forintot lehet felajánlani. Aki nagyobb összeget szeretne adományozni és van bankkártyája, az a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat. Lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565-ös bankszámlaszámon is. A Tesco áruházakban december 24-ig lehet 250 forintos adománykuponokat vásárolni vagy csekken adományozni.

Tíz százalék

A Magyar Református Szeretetszolgálat kérdésre azt emelte ki, hogy tapasztalataik szerint az adományozás módja némileg átalakult, azonban a segíteni akarás nem tűnt el a társadalomból. – Magánszemélyeknél a pénzadományok váltak hangsúlyossá, hiszen az online adományozási lehetőség sokkal biztonságosabb a járványhelyzet idején. A vállalati adományozás az elmúlt évekhez képest intenzívebb lett, köszönhető ez annak is, hogy a magyar vállalatok kormányzati támogatásának feltétele, hogy tíz százalékot karitatív célokra fordítsanak – mutattak rá.

Idén két adománygyűjtést hirdetett meg a szervezet: novemberben futott a Kívánságlista program, amelyben 2020 nehéz körülmények között élő kisgyermek karácsonyi kívánságait válthatták valóra az adományozók. A szervezet tájékoztatása szerint a program nagy sikernek örvendett, az egy hónapos gyűjtési időszakban az összes kívánság valóra válhatott a civilek és a közszereplők felajánlásaival. Mindezzel párhuzamosan fut a Szeretetdoboz tartósélelmiszer-gyűjtés is, hogy a rászorulók mindennapi kiadásait csökkenteni tudják. – Habár sok gyűjtőpont kiesett az elmúlt évekhez képest – például iskolák, gyülekezetek –, mégis azt tapasztaljuk, hogy szép számban gyűlnek az adományok, ennek köszönhetően idén is több ezer család támogatására lesz lehetőség a téli időszakban – közölték. A Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját az 1358-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként 500 forinttal lehet támogatni.

adománykártyákat

Vásárolhattak

A személyes találkozások mellőzésével szervezte meg december 16-án kezdődött és tegnap zárult karácsonyi gyűjtését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, amely idén tartós élelmiszerek helyett adománykártyák vásárlására kérte támogatóit a SPAR-csoport 105 üzletében. Az Adni öröm! akció ezúttal találkozások nélkül zajlott, a kiválasztott üzletekben idén nem jelent meg személyesen a szeretetszolgálat háromezer önkéntese, és a pénztárak mögött sem voltak felállítva az adományokat fogadó pontok. Az idei gyűjtésben részt vevő üzletekben kartonpapír figurák emlékeztették a vásárlókat a karácsonyi gyűjtésre, az áruházak hangszóróiban pedig Csuja Imre színművész tolmácsolásában félóránként volt hallható a szeretetszolgálat felhívása. Az élelmiszereket helyettesítő adománykártyákat hét különböző címletben lehetett megvásárolni az áruházakban, a legolcsóbb 99 forintba, a legdrágább 4500 forintba került.

Az 1997 óta minden évben megrendezett Adni öröm! karácsonyi gyűjtés a szeretetszolgálat legnagyobb akciója lett. Tavaly háromezer önkéntes gyűjtött a SPAR-csoport 170 áruházában hat napon át, a vásárlók pedig több mint 320 tonna élelmiszert adományoztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.