Varga Judit: Sem az elveink, sem a szuverenitásunk nem eladó!

„A jogállamisági mechanizmus egy jogi abszurditás” – nyilatkozta Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere a francia Le Point hetilapnak. Kiemelte: a magyar és a lengyel vétó válasz volt az adott szó megszegésére.

2020. 12. 02. 11:38
null
Varga Judit Igazságügyi Miniszter Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az Európai Bizottság gyakorlatilag az embercsempészet támogatását várja el Magyarországtól. Hiszünk a jogállamiságban, de ez nem változtat azon a tényen, hogy az európai uniós jogállamisági mechanizmus jelenlegi formájában egy jogi abszurditás” – hangsúlyozta a francia Le Point hetilapnak adott interjújában Varga Judit igazságügyi miniszter.

A tárcavezető szerint az a probléma, hogy a jogállamiság kritériumai nincsenek pontosan meghatározva. A jogállamiság alapelvek laza összefűzéséből kialakult fogalom, amelyre nem lehet szankciós mechanizmust építeni – fogalmazott.

Varga Judit szerint az Európai Unió vezetői megszegték szavukat, felrúgták a júliusi megállapodást, és megpróbálják ködös jogállamisági kritériumokhoz kötni az uniós forrásokat. A miniszter szerint a magyar és a lengyel vétó válasz volt az adott szó megszegésére.

„Mi becsületesen jártunk el” – mondta.

„A kártyáink végig az asztalon voltak. Ezért gondolom azt, hogy becsületesség kérdése, hogy valaki tartja-e magát az eredeti egyezséghez” – tette hozzá. Szerinte „méltatlan alkudozással” nem lehet megoldani a patthelyzetet, hanem új megállapodást kell kötni, és a vétó volt az első lépés ebbe az irányba. Az uniós források esetleges megvonásával kapcsolatban Varga Judit megjegyezte: sem elveink, sem szuverenitásunk nem eladó.

Kiemelte továbbá, hogy az uniós helyreállítási csomag nem ajándék, segély vagy adomány, hanem hitel, amelyet vissza kell fizetni. Rámutatott:

Magyarország szükség esetén a piacról is fel tud venni hitelt,

ennek ellenére kész az európai szolidaritás jegyében európai adósságközösséget vállalni.

Varga Judit emlékeztetett, hogy a 2015-ös migrációs hullám kezdete óta brüsszeli és európai vezetők, politikusok, különböző szervezetek és a nemzetközi liberális média folyamatosan azt kérik számon a magyar kormányon, hogy miért nem fogad be illegális migránsokat, és miért akarja megvédeni a saját és Európa határai. „Jogállamisági kérdésnek tekintik azt, hogy Magyarországon ne lehessen vizsgálni azt, hogy a nemzetközi finanszírozású civilszervezetek mögött kinek az érdekei állnak, és jogállamisági kérdéssé vált az illegális migráció feltétel nélküli támogatása is” – kifogásolta, hozzátéve: Magyarország elkötelezett a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok, az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság mellett. Az igazságügyi miniszter leszögezte: több mint ezer éve védjük Európa határát, az európai kultúrát és értékeket. Most sem teszünk másként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.