1956 óta nem volt ilyen jó a baleseti statisztika, mint tavaly

A rendőrség óriás plakátokon köszöni meg, hogy jelentősen javult a magyarországi közlekedési morál.

Végh Attila
2021. 01. 07. 15:10
Sebességmérés- még mndig a yorshajtás a leggyakoribb baleseti ok
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mióta a rendőrség ténylegesen vizsgálja a baleseti adatokat, soha nem mutattak a statisztikák olyan kedvező számokat, mint 2020-ban. Az Országos Rendőr-főkapitányság január 7-én adott ki tájékoztatást arról, hogy bár közel húsz százalékkal csökkent a balesetek száma, még mindig a gyorshajtás, az elsőbbségadás és a kanyarodási szabályok megszegése okozza a legtöbb problémát az utakon. 2021-ben is ezekre a jogsértésekre, ezek megelőzésére helyezik a hangsúlyt a közlekedésrendészeti szakemberek, hogy ezt a remek, európai szinten is elismerést kiváltó eredményt meg is tarthassák a magyar közlekedők.

Fotó: MTI

A rendőrség óriásplakátokat helyez ki a nagyobb forgalmú közutak mentén január első napjaiban, melyben megköszönik a magyar polgároknak, hogy 2020-ban 17 százalékkal csökkent a balesetek száma a magyar utakon. Mielőtt bárki is azt mondaná, ez a szám a koronavírus-veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozó intézkedésekkel áll párhuzamban, a forgalomszámláló rendszerek, az útdíjrendszer és az üzemanyag-fogyasztás adatait összevetve a magyar utak forgalma mindössze hat százalékkal csökkent tavaly az előző évek átlagához képest. Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes szerint a példaértékű csökkenés a magyar közlekedők, autóvezetők, kerékpárosok, gyalogosok fegyelmezettségének köszönhető. A tábornok történelmi jelentőségűnek nevezte ezt a javulást, a statisztikai adatok az 54 évvel ezelőtt mért adatoknál is jobbak, pedig 1956 óta több százszorosára nőtt a magyar utak forgalma, leterheltsége. A rendőrség szerint a közlekedésrendészet, a baleset-megelőzési szakemberek munkája önmagában nem lett volna elég a tavalyihoz hasonló fegyelmezett közlekedési morál kialakulásához, ez a magyar közlekedők érdeme, amiért köszönet illet meg minden, szabályokat betartó polgárt.

Fotó: Police.hu

Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a baleseti statisztikai adatokat részletezve a Magyar Nemzetnek elmondta: tavaly 13745 közlekedési balesetnél kellett intézkedniük a rendőröknek. A halálos balesetek száma évek óta először nem érte el a félezres számot sem, húszszázalékos a csökkenés, a balesetben elhunyt személyek számadatai ennél is jobbak, 25 százalékkal kevesebben – százötvenen – vesztették az életüket a magyar utakon, mint 2019-ben. A tavalyi karambolokban négyezer sérülttel kevesebbet kellett kórházba szállítani, mint az előző években, az ittas járművezetők száma is öt százalékkal csökkent 2020-ban. A balesetek során keletkezett kár mértéke is csökkent, mintegy 113 milliárd forinttal kevesebb érték ment tönkre az utakon.

Fotó: Police.hu

A rendőrség tapasztalata szerint a csökkenés egyértelmű oka az, hogy a járművezetők mellett a közlekedés minden résztvevőjének nőtt a jogszabálykövető hajlandósága, kevesebb volt a jogsértés a gyalogátkelőhelyeknél, megfelelő volt a kerékpárosok kivilágítása. A tényleges javuláshoz hozzátartozik a koronavírus elleni védekezés miatt kialakult forgalomcsökkenés is, de a szakértők szerint a járványügyi előírások még inkább szabálykövetővé tették az embereket. Bár a magyarországi eredmények nemzetközi összevetésben is elismerést vívtak ki, egész Európában jobbak lettek 2020 közlekedésbiztonsági mutatói a tavaly mért adatokhoz képest. A magyar rendőrség mindent megtesz azért, hogy ezek az adatok, ez az eredmény a fertőzésveszély miatt elrendelt korlátozó intézkedések feloldásakor, a tranzit- és a turistaforgalom megindulása után is megmaradjon.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.