Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj első része

2021-ben kezdődik meg a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a januári nyugdíjjal érkezik további egyheti nyugdíjösszeg is – mondta el Novák Katalin családokért felelős miniszter.

2021. 01. 02. 10:58
NOVÁK Katalin; MÜLLER Cecília
Novák Katalin közölte, hogy a kormány minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetõségét mérlegeli a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amellyel tavasszal már élt. Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Megkezdjük a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítését, 2021-ben már egyheti plusz nyugdíjat, 2024-re pedig a teljes havi ellátást duplázva kapják majd az idősek februárban – mondta el egy videóban Novák Katalin családokért felelős miniszter a közösségi oldalán.

Ez az intézkedés 2,5 millió magyar érint,

ennyien részesülnek ugyanis nyugdíjban, vagy nyugdíjszerű ellátásban Magyarországon.

A nyugdíjasok megszokhatták, hogy amikor nehezebb idők jönnek, és „összébb kell húzni a nadrágszíjat”, akkor a baloldali kormányok rajtuk spóroltak. Ezért szüntették meg a 13. havi nyugdíjat is – idézi fel a miniszter. Novák részletezte: A Bajnai-kormány a 13. havi ellátás helyett nyugdíjprémiumot vezetett be, amit azonban egyetlen baloldali kormányzati évben sem fizettek ki, mert nem tette lehetővé az ország gazdasági teljesítménye.

Ezzel szemben a jobboldali kormányzat idején már háromszor sor került nyugdíjprémium folyósítására is.

Novák Katalin elmondta: a prémiumrendszer a 13. havi nyugdíj visszaépítésével párhuzamosan is megmarad, és bízik abban, hogy az ország gazdasági teljesítménye lehetővé teszi majd, hogy a nyugdíjasok minél több alkalommal megkaphassák ezt a plusz juttatást is.

Január elsejétől egyébként három százalékkal

emelkedett a nyugdíjak alapösszege is.

Ez illeszkedik a kormány azon vállalásához, hogy megőrizze a nyugdíjak vásárlóértékét – mondta el a miniszter. Hozzátette: Magyarországon mindig a tervezett infláció mértékével emelik a nyugdíjakat az év elején, majd ha korrekcióra van szükség, akkor újabb hozzáemelés jön az év végén. Természetesen ha az infláció végül kisebb lesz a vártnál, a nyugdíjasoknak nem kell visszafizetniük semmit – fejtette ki a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban Novák Katalin. Többek között emiatt is

emelkedett több mint tíz százalékkal a nyugdíjak vásárlóértéke is az elmúlt tíz évben.

 

Tavaly októbertől a családok életszínvonalának megőrzéséért Novák Katalin tárca nélküli miniszterként felel, ehhez a területhez kapcsolódnak a nyugdíjak emeléséről szóló döntések is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.