időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Fidesz: Niedermüller mutyija miatt került veszélybe a Wichmann épülete

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.01.15. 10:45
Fidesz: Niedermüller mutyija miatt került veszélybe a Wichmann épülete

– Niedermüller parkolóhely-megváltási mutyija nyitotta meg a lehetőséget a Wichmann-kocsma épületének elbontására, a DK-s polgármester most már nem emlékszik a saját aláírására – áll a Fidesz-frakció Bajkai István országgyűlési képviselő által jegyzett, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A frakció felidézi, hogy a napokban bejárta a sajtót a VII. kerületi Kazinczy utca 55. számú épület bontásának ügye. Ennek kapcsán az önkormányzat is megszólalt, és a kormányhivatalt, illetve a Fideszt hibáztatta az épület bontása, valamint a szállodaberuházás kapcsán.

– Niedermüller Péter és csapata csak egy alapvető dolgot felejtett el megemlíteni. Mégpedig azt, hogy az építési engedélyezés előszobájának tartott parkolóhely-megváltási megállapodást ő maga hagyta jóvá a veszélyhelyzet első időszakában

– húzta alá a Fidesz-frakció.

A közleményből az is kiderül, hogy előterjesztést még az akkori jobbkeze és párttársa, az áramlopáson kapott Borka-Szász Tamás vezette Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság véleményezte.

– Niedermüllerék vélhetően szabálytalanul jártak el a parkolóhely-megváltás kapcsán.

A baloldali vezetésű bizottság előterjesztése szerint a hotelberuházást egyszerűen „diákszállóként” értelmezték, amellyel a leendő tulajdonos sokkal jobban járt anyagilag, de a kerületet kár is érhette – írták. A frakció szerint a törvényi előírások alapján hotelberuházás esetén 11 db parkolóhelyet kellett volna létesíteni, illetve megváltani, míg ez diákszálló esetén csupán 3 db parkolóhelyet jelent.

A Fidesz-frakció felszólítja Niedermüller Pétert, hogy haladéktalanul tegyen meg minden lépést a Wichmann épületének megmentése érdekében
Fotó: Facebook/Wichmann-kocsma

– A Niedermüller-féle önkormányzat hozzájárult ahhoz is, hogy az építtető valójában csak egy darab parkolóhelyet építsen meg az egyébként is parkolóhelyek szűkében lévő kerületben, a másik 2 parkolóhelyet pedig megváltsa. Így lett a parkolóhely-megváltás végösszege csupán 5 588 000 forint a 30 734 000 Ft helyett, csaknem 25 millió forinttal megrövidítve Erzsébetváros költségvetését. Bár a műszaki leírásból egyértelműen látszik, hogy nem diákszállóról van szó, az előterjesztés mégis a kedvezményes, diákszállókra vonatkozó díjjal számolt, amelyet Niedermüller a veszélyhelyzet alatt egyszemélyi döntéssel, felelőtlenül jóvá is hagyott. Ennél is érdekesebb, hogy Niedermüllerék néhány hét múlva megemelték a parkolóhely-megváltási díjakat, így darabonként 2,2 millió forint helyett már 4 milliót kellett volna fizetni érte. Ez azt jelenti, hogy akár az eredeti bevétel tízszeresét, majd 56 millió forintot is beszedhetett volna a kerület – magyarázta a Fidesz-frakció.

Hangsúlyozták: – Jól látszik az egész folyamatból, hogy Niedermülleréknek a vállalkozó felé hajlott a keze, a vállalkozó jól járt, a kerület pedig veszített Niedermüllerék eljárása miatt.

Hozzátették: – Úgy tűnik, hogy Niedermüller Péter és csapata kollektív amnéziában szenved, és a sárdobálás közben megfeledkeztek róla, hogy valójában az ő parkolóhely-megváltási mutyijuk tette lehetővé ezt a diákszállónak álcázott hotelberuházást.

– A Fidesz felszólítja Niedermüller Pétert, hogy haladéktalanul tegyen meg minden lépést és vegyen igénybe minden lehetséges jogi és nem jogi eszközt a kulturális, építészeti és történeti értelemben is rendkívüli értékű, legendás épület megmentése érdekében

– írja a Fidesz-frakció, hozzátéve: ehhez Bajkai István, a Fidesz választókerületi elnöke felajánlja segítségét az erzsébetvárosi önkormányzat számára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.