Naplót vezet vakcinációjáról egy magyar belgyógyász

December 26-án kezdődött meg Magyarországon az egészségügyi dolgozók oltása. A vakcina megérkezésével párhuzamosan erősödni kezdtek az oltásellenes szólamok a hazai közbeszédben. A védekezést irányítók részletesen elmagyarázták az oltások működési mechanizmusait, és mindenkit arra kértek; bízzanak a vakcinákban. A közösségi médiában pedig a már beoltott egészségügyi dolgozók is elkezdtek megszólalni. Lőrincz M. Ákos, a Szent György-kórház belgyógyásza egy korábban készített Facebook-oldalára kezdte el feltölteni napi beszámolóit.

2021. 01. 04. 11:41
null
A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a magyar pedagógusok túlterheltek, fontos kiemelten foglalkozni a társadalmi csoportjukkal Fotó: Jacquelyn Martin Forrás: MTI/AP/Pool/Jacquelyn Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újév első napján kapta meg a koronavírus elleni védőoltást Lőrincz Márton Ákos, egészségügyi dolgozó. A Szent György-kórház kardiológiai osztályán dolgozó belgyógyász a járvány alatt az intenzív osztályon végezte a koronavírusos betegek ellátását. – Félállásban továbbra is a SE Élettani Intézetének adjunktusa vagyok, kutatási területem az immunrendszer és a kórokozók interakciója és az extracelluláris vezikulák – írja bejegyzéseiben.

Rengeteg érdeklődő

Lőrincz M. Ákos első nyilvános posztját privát oldalára tette ki január elsején, amelyben bejelentette, hogy egészségügyi dolgozóként megkapta a vakcinát. Az írásban mindent részletesen elmagyarázott, kezdve attól, hogy az oltás előtti napon már odafigyelt a kiegyensúlyozott étkezésre, illetve pontosan érkezett a megadott időpontra, elkerülve ezzel a torlódást. Lőrincz bejegyzéséhez mellékelte a hivatalos betegtájékoztatót is, ami a vakcinához tartozik, jelezte, hogy mielőtt megkapta az oltást, ő is elolvasta a dokumentumot.

A belgyógyász minden bejegyzésében azt is közérthetően leírja, hogy mi történik a testében az egyes napokon.

Az oltás napján közzétett jegyzetében kiemelte: az oltás helye kicsit sajog, de láza nincsen, illetve elmagyarázta azt is, hogy az immunválasz valószínűleg még nem indult meg. Lőrincz első bejegyzésére több mint tízezer reakció érkezett, és rengetegen szóltak hozzá. A kommentszekcióban sok támogató és kérdéseket feltevő megszólaló mellett természetesen rengetegen továbbra is primitív módon ismételgették a különböző oltásellenes lózungokat.

Koronás mesék

A nagy érdeklődésre való tekintettel másnap Lőrincz M. Ákos már tavasszal létrehozott Facebook-oldalán adott hírt magáról, jelezve, hogy privát profilja csaknem használhatatlanná vált a sok érdeklődés miatt. A Koronás mesék nevű közösségi oldal követőtábora azóta is rohamosan növekszik, már a harmadik bejegyzés megjelenésekor tízezernél többen követték. Az említett posztban a belgyógyász leírta, hogy már ő is részt vett az oltásban, egy kollégájának ő maga adta be a vakcinát. Leírta az oltás folyamatát is, jelezve, hogy

az utolsó lépésig önkéntes a beadatás.

Saját állapotával kapcsolatban részletezte, hogy semmilyen mellékhatás vagy tünet nem jelentkezett nála, teljesen jól érzi magát. „Két nappal előrébb járok a koronavírus elleni immunválaszban, mintha megfertőződtem volna” – összegezte a közérthető tudományos magyarázat résznél a blogoló orvos.

Mások is csatlakoztak

Lőrincz M. Ákos akciója előtt és azóta is sok egészségügyi dolgozó adott hírt saját állapotáról, illetve beoltásáról a közösségi médiában. Még 2020-ban, december 30-án Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere, aki megválasztása óta is tovább dolgozik kardiológusként, közösségi oldalán jelezte, hogy egészségügyi dolgozóként ő és felesége is megkapta a vakcinát. Dézsi a rengeteg kételkedő kommentre válaszul egy egész videót is kiposztolt a beoltásáról. A kardiológus-polgármester egyébként tavasszal átesett a fertőzésen. Egy nyíregyházi háziorvos, Kiss Csaba nyilvános bejegyzése is futótűzként terjed az interneten. Kiss egy képet osztott meg, amin megkapja az oltást. Bejegyzése összegzéseként azt írta: mindenkinek saját döntése, hogy kéri-e a vakcinát, de azt nem szeretné, hogy dilettáns influenszerek, önjelölt szakértők és figyelemhajhász „doktorok” véleménye alapján hoznának döntést az emberek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.