időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Pénzhiányra hivatkoznak, plakátkampányra mégis telik

Magyar Nemzet
2021.01.27. 13:37
Pénzhiányra hivatkoznak, plakátkampányra mégis telik

Élen jár a XV. kerület baloldali vezetése a kormányellenes tiltakozásban. Az észak-pesti városrészben sorra maradnak el fontos beruházások, ezek okát az önkormányzat a forráshiányban jelöli meg. Arra azonban úgy tűnik, mégis volt pénz, hogy politikai plakátokkal árasszák el a kerületet. A lakosság nagyon sok helyen leszaggatta a plakátokat.

Forráshiányra panaszkodva maradnak el vagy csúsznak fontos projektek a a XV. kerületben: régóta ígért útfelújítások késnek, lezárva vár sorsára a kerületet Zuglóval összekötő fontos kapcsolódási pont, a Csömöri úti felüljáró. A kerület baloldali vezetése a fővárossal karöltve forráshiányra, kormányzati „elvonásokra” hivatkozik. Érdemes megemlíteni, hogy a XV. kerületben a 2010–2014 közötti fideszes időszakot leszámítva 1950 óta, tehát 67 éve balliberális vezetés működik, 2019 óta pedig újra az az elvileg szerencsés konstelláció áll fent, hogy a kerület és a város vezetése azonos politikai közösséghez tartozik. Egyelőre azonban ez mégsem kamatozik.

Ilyen hirdetőfelületeket létesített az önkormányzat a plakátkampány kedvéért, és ennyire érdekli az itt élőket a kormányellenes mondanivaló Fotó: Kerékgyártó György

A főváros január közepén plakátkampányba kezdett, és ebben csatlakozott hozzá a XV. kerület is. Az önkormányzat honlapján megjelent cikk közli, hogy a főváros egy szerződés adta lehetősséggel él: ezt még az előző városvezetés kötötte, és alkalmat ad arra, hogy reklámfelületeket ingyen vegyen igénybe „köztájékoztatási célra”.

Hogy a kormányellenes propaganda köztájékoztatásnak számít-e, kérdéses.

És tény, hogy a XV. kerületben nem már létező felületeket használtak erre a célra, hanem külön erre a célra plakátfelületeket alakítottak ki olyan helyeken, ahol eddig nem volt: fából készült, lábakon álló, két- vagy háromoldalú hirdetőtáblákat. A plakátokat – amint az a fotókon is látható – annak a Répszolg Nonprofit Közhasznú Kft.-nek a munkatársai helyezték ki, amelynek a tevékenységi körében ilyen jellegű feladat nem szerepel.

Az önkormányzati cég dolga a zöldfelületek és a játszóterek gondozása, valamint a hulladékgazdálkodás, a plakátragasztás nem.

A pestújhelyi lakosság sem fogadta örömmel a propagandát Fotó: Kerékgyártó György

Megkérdeztük a polgármesteri kabinetet írásban, hogy mennyibe került a kampány a kerületnek, illetve hogy a városvezetés szerint az önkormányzati finanszírozású Répszolg dolga-e politikai plakátok kihelyezése, de cikkünk közléséig nem kaptunk választ.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.