Tizenegy illegális bevándorlót vitt egy személyautóban az embercsempész

Utasai veszélyeztetése miatt is felelnie kell a gépkocsijával karambolozó embercsempésznek.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 01. 05. 12:11
Embercsempész baleset
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Osztrák oltalmazotti – menekültügyi – jogkörrel rendelkező, 20 éves szír férfi vezette azt a bécsi rendszámú, bérelt személyautót, amivel az M7-es autópályán karambolozott. A kocsiban 11 illegális bevándorló volt, a sofőr a baleset helyszínét elhagyva elmenekült. Nem jutott messzire, pár óra elteltével Balatonszentgyörgyön próbált meg buszra szállva eltűnni a környékről, amikor a helyi körzeti megbízottak a rádión kiadott körözés alapján keresve elfogták.

Letenye felé haladt az M7-es autópályán az a fehér, osztrák rendszámú, lesötétített ablakú BMW kombi, melynek vezetőjét január 4-én reggel, Fonyód külterületén akarták ellenőrizni az autópálya-rendőrség munkatársai. Az autó vezetője a járőrök jelzése ellenére nagy sebességgel továbbhajtott, majd nem sokkal később, a sztráda balatonszentgyörgyi lehajtón szalagkorlátnak ütközött.

Fotó: police.hu

A közlekedési járőrök három percen belül érték utol a menekülő autót, a balesetet szenvedett kombi mellett akkor már csak az utasok voltak: három, jogszerű magyarországi tartózkodásra vonatkozó iratokkal nem rendelkező szír család, hét férfi, három nő és egy gyermek. A tizenegy migráns elmondta, hogy Ausztria felé indultak, Szerbiában fizették ki az embercsempészeknek a fuvar díját, a rendőrség bűnügyi felderítőinek feltételezése szerint az embercsempész az autópályát elhagyva egy gyér forgalmú zalai vagy vasi mellékúton próbált volna átsurranni a határon utasaival. A tizenegy illegális bevándorlót a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, ahol Szerbia felé elhagyták Magyarország területét.

Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség információi alapján az autót egy 20 éves, három éve menekültstátusszal Ausztriába kerülő szír férfi bérelte. A szemtanúk szerint az autó sofőrje a baleset után kipattant a kocsiból, átugrotta az autópályát elválasztó vadvédő kerítést, és elfutott a helyszín közeléből. A nyomozók a férfi személyleírása alapján körözvényt adtak ki a környékbeli települések járőreinek. A baleset után négy óra elteltével a balatonszentgyörgyi rendőröknek lett gyanús egy fiatal, kreol bőrű, zavartan viselkedő idegen. Ellenőrzése során kiderült, hogy ő bérelte és vezette az embercsempészetre felhasznált autót. A szír személyt elfogták, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indítottak ellene eljárást, indítványozva előzetes letartóztatását. Az embercsempészés mellett a közlekedési szabályok megsértése miatt is felelnie kell majd az utasai biztonságát veszélyeztető, gyorshajtó sofőrnek, aki ráadásul az általa okozott balesetet követően nem győződött meg arról, hogy megsérült-e valaki a kocsiban, hanem elhagyta a helyszínt.

A rendőrség bűnügyi felderítői szerint ez az eset is azt bizonyítja: a szerb területeken szervezett embercsempészbandák profilt váltottak a szállítók terén. Molnár Gábor biztonságtechnikai és adatvédelmi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta: ők adják a pénzt ahhoz, hogy már menekült- vagy oltalmazotti státusszal, európai uniós iratokkal rendelkező fiatal szír, afgán férfiak nagy teljesítményű, felső kategóriás gépkocsikat béreljenek, olyan típusokat, melyek korábban nem voltak jellemzőek az embercsempészek járműparkjára. A zárt vagy ponyvás rakterű kisbuszok, régi típusú családi egyterűek ideje lejárt, a bűnözők is tudják, hogy ezeket az autókat messziről kiszúrják a rendőrök. Ugyanez érvényes a járművek honosságára is, a csempészek osztrák, svéd, német, lengyel, holland rendszámú autókkal próbálkoznak, abban bízva, hogy a nyomozó hatóság leginkább a szerb, román, moldvai és ukrán rendszámú gépkocsikra koncentrál, korábban ilyenekkel szállították a migránsokat. A magyar rendőrök felderítési mutatója kiemelkedő, egyetlen embercsempésznek sem adnak esélyt arra, hogy a jogsértő módon határt átlépő illegális bevándorlókkal elhagyhassák Magyarország területét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.