Február a gyermekek egészségének hónapja

Potápi Árpád szerint kulcsfontosságú Magyarországon a magas színvonalú, anyanyelven elérhető egészségügyi ellátás

Végh Attila
2021. 02. 05. 9:26
potápi árpád jános
A pályázattal a nemzetpolitikai államtitkárság erősítené a nemzeti összetartozást Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára közleményt adott ki február 5-én a magyar anyanyelvű egészségügyi ellátás fontosságáról. Az államtitkár szerint a magyar közösségek megtartásában kulcsfontosságú, hogy magas színvonalú, magyar nyelven elérhető egészségügyi ellátás működjön a határainkon túl is, hogy a külhoni magyarság szülőföldjén biztonságban érezze magát. Ennek érdekében online képzéssorozat indult a nemzetpolitikai államtitkárság megbízásából a Bethesda Gyermekkórházzal és a Magyar Gyerekorvosok Társaságával együttműködésben a külhoni magyar egészségügyi szakembereknek.

Az államtitkár bejelentette: a nemzeti újrakezdés évében, 2021-ben az államtitkárság tematikus hónapokat tart. Január a sport hónapja volt, február pedig a gyermekegészség hónapja lesz. Ennek részeként négy fejezetből álló online képzéssorozatot szerveznek február 5. és 26. között külhoni magyar gyermekorvosoknak, ápolóknak, gyermek-egészségügyi szakembereknek. Céljuk a tudásátadás és a Kárpát-medencei gyermekgyógyászati szakmai hálózat erősítése.

Az államtitkár kiemelte, a járványhelyzet megmutatta, hogy nemcsak a gazdaság vagy éppen a turizmus területén van szükségünk egységes Kárpát-medencei nézőpontra, hanem az egészségügyi ellátás területén is. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága évek óta kiemelten támogatja a külhoni magyar családokat és az őket körülvevő „védőhálót”, amelynek fontos szereplői a gyermekegészségügyben dolgozók. A Kárpát-medencei gyermekgyógyász hálózat kiépítését 2013-ban kezdték meg, 2017-ben pedig elindult a védőnői gyakorlat Kárpát-medencei kiterjesztése. Mára több szakmai fórumon rendszerszintűvé vált a Kárpát-medencei részvétel.

Velkey Györgyöt, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatóját, a Magyar Gyerekorvosok Társaságának tiszteletbeli elnökét idézve a közleményben az államtitkár kitért arra is : a Covid-világjárvány elszigeteltté teszi a szakembereket is, ezért is tartja különösen fontosnak, hogy a határon túli szakemberekkel kialakult kapcsolatok az online térben is folytatódjanak.

– Online konferenciáinkon különböző tematika szerint szólítjuk meg a külhoni kollégákat, ezzel is célunk, hogy elmélyítsük az egységes szemléletű magyar gyermekegészségügy szakmai kapcsolatrendszerét. – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Az online képzéseken több fontos témát érintenek, például a táplálkozás kérdésköre, a gyermekkori szorongás kezelése, a hit és gyógyulás kapcsolata és a gyermekneurológiai továbbképzés is szerepel a programok között.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.