Két fordulóban dől el, ki lesz a Gyurcsány-koalíció kormányfő-jelöltje

A baloldali kényszerkoalíció pártjai közös közleményben tudatták, hogy országos előválasztást tartanak az egyéni képviselő- és miniszterelnök-jelöltek személyéről.

Magyar Nemzet
2021. 02. 28. 10:42
SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; GYURCSÁNY Ferenc; SZÉL Bernadett; KUNHALMI Ágnes; KERESZTES László Lóránt; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; JAKAB Péter
Már a kereszténydemokrata világelitet is aggasztja a magyarországi baloldal szövetsége a szélsőjobboldali Jobbikkal Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétfordulós választáson dől majd el a szivárványkoalíció miniszterelnök-jelölti személye és egy fordulóban az egyéni képviselőjelölteké – derül ki a baloldali pártok közleményéből. A Gyurcsány-koalíció előválasztása augusztus közepétől indul el, amelyre azok is szavazhatnak, akik csak 2022 áprilisában töltik be 18. életévüket.

Azt is írják, az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként négyszáz, miniszterelnök-jelöltként húszezer támogatói ajánlás összegyűjtése.

Ezáltal nemcsak a pártok jelöltjei, de civilek is elindulhatnak, akiknek előre jelezniük kell, hogy a hat baloldali párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni.

– Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot (OEB). Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek – írták a szivárványkoalíció pártjai. Az már korábban eldőlt, hogy a Gyurcsány-koalíció mind a 106 egyéni körzetben indít egyéni jelöltet.

Bár a közlemény azt írja, „Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor”, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában emlékeztetett:

már a 2014-es országgyűlési választások előtt is tartott a baloldal előválasztást, akkor a Gyurcsány Ferenc–Bajnai Gordon–Mesterházy Attila-hármasból került ki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Eddig Pálinkás József, az Új Világ Néppárt vezetője, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Jakab Péter, a Jobbik és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke jelentette be indulását a baloldal kormányfő-jelöltségi előválasztásán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.