Lezuhant egy csempészdohányt szállító robotrepülőgép

Újabb, cigarettacsempész drónt fedeztek fel a hatóságok, a gép a célba érkezés előtt lezuhant.

Végh Attila
2021. 02. 09. 17:31
Cigarettacsempész drón elfogása
Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály pénzügyminiszter is beszámolt arról a Facebook-oldalán, hogy ma reggel a magyar–ukrán határszakaszon lezuhant egy csempészett cigarettát szállító robotrepülőgép. A rakományt nem tudták kipakolni a magyar területen a szállítmányra várakozó vevők, a rendőrség és a Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársai értek hamarabb a drón roncsaihoz. A helyszínen készült felvételeken jól látható, a robotgépnek ejtőernyővel kellett volna földre érnie, a fékezőernyő meghibásodott, így a drón lezuhant.

https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/photos/a.347514038775/10160561518708776/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202102

Az első, zárjegy nélküli cigarettát szállító robotrepülőgépet három éve, 2018-ban a csapi magyar–ukrán határátkelőhely közelében találták meg a rendőrök 4500 doboznyi dohányáruval a fedélzetén. A házilag tákolt drón irányításához szükséges eszközök mellett hőkamerát és éjjellátót is lefoglaltak a nyomozók. Tavaly nyáron a Magyar Nemzet is beszámolt arról az esetről, amikor egy tiszabezdédi családi háznál tartott házkutatás során robotrepülőgépekre bukkantak a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói. Aerodinamikai szakértők is megvizsgálták a szerkezetet, a kétmotoros, rádióvezérléssel kormányozható drón úgy lett kialakítva, hogy a másfél méter hosszú, háromméteres szárnyfesztávolságú kisgép törzsében kialakított raktérben kétszáz doboz cigaretta is elfért. Az erős benzinmotorral, alacsonyan történő, húsz kilométeres hatótáv megtételére is képes robotrepülőgép észrevétlenül képes kikerülni a légvédelmi radarokat.

Egy házkutatás során került elő Tiszabezdéden ez a robotrepülőgép
Fotó: Police.hu

A most lezuhant drón is hasonló elven működött, önállóan csak felszállni képes, a landolást ejtőernyő nyitásával oldják meg a robot irányítói. Az ernyő most meghibásodott, a gép lezuhant. A téli időjárásban ráadásul jól látható nyomot hagytak maguk mögött a hóban a repülőre váró csempészek, akiknek nem volt idejük kipakolni a rakományt. A bűnözők mozgását figyelő pénzügyőrök és a rendőrök a feltételezett tettesek nyomait követve találták meg a repülőgép roncsait, amely több karton adózatlan cigarettát rejtett. A gépet és az árut lefoglalták, a csempészekkel szemben a NAV indított nyomozást.

Korábban sárkányrepülővel is hoztak át ukrán területről légi úton csempész cigarettát Magyarországra, a határ felett átrepülve a magyar légtérben szabadult meg a csempészdohánytól a pilóta, majd visszarepült Ukrajnába. A magyar és az ukrán határrendészeti szervek együttműködésének köszönhetően a repülőt és pilótáját az ukrán határrendőrség kommandója fogta el, az éjszakai repülés miatti álcázás során feketére festett gépet egy magánhangárban találták meg s foglalták le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.