időjárás 18°C Aurél 2022. október 5.
logo

Lopott gyógyszerrel üzletelt egy rezidens

Szemán László János
2021.02.22. 07:39
Lopott gyógyszerrel üzletelt egy rezidens

Szabadlábon védekezhet az a 33 éves orvosrezidens, aki a Szent László Kórházban lopott, a Covid–19 kezelésére használt gyógyszerrel kereskedett egy hatvanéves volt betege segítségével. Az ügy kapcsán egy hamis hír is szárnyra kelt.

Elengedte a bíróság a Szent László Kórház Hematológiai Intézetében dolgozó, múlt héten őrizetbe vett 33 éves orvosrezidenst és hatvanéves volt páciensét, akik Covid-gyógyszerrel kereskedtek illegálisan. A Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája nem tartotta szükségesnek, hogy a beismerő vallomást tévő terheltek ellen bármilyen kényszerintézkedést hozzon, így ők szabadlábon védekezhetnek. A döntés ellen fellebbezett az ügyészség.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség február 18-án a Nemzeti Védelmi Szolgálattal (NVSZ) és a Készenléti Rendőrség egységeivel együttműködve csapott le. A nyomozó ügyészek öt gyanúsítottat hallgattak ki, köztük a rezidensorvost, valamint a gyógyszerek értékesítésében közreműködő nőt.

A vesztegetés minősített bűntettével, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel, valamint sikkasztással gyanúsított orvos esetében a nyomozó ügyészek a letartóztatás elrendelésére tettek indítványt, a közvetítő nő esetében pedig bűnügyi felügyelet elrendelésére. A törvény szerint öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény tárgyi súlyát az ügyészség álláspontja szerint különösen fokozza az a körülmény, hogy az orvos a bűncselekményeket a járványhelyzet idején, azzal visszaélve követte el. Az ügyészek a bizonyítás megnehezítésének, valamint az esetleges újabb bűncselekmény elkövetésének veszélyét is reálisnak tartják.

Sajtóértesülések szerint a rezidens kétezer forintot kért tablettánként, így egy doboz Favipiravirt nyolcvanezer forintért adott.

A Szent László Kórház Covid-osztályáról csempészhette ki a koronavírusos megbetegedés kezelésére használt gyógyszert. Az RTL Híradója úgy tudja, házkutatás során foglalták le a gyógyszert. A gyanúsított a Szent László Kórház Hematológiai Intézetében töltötte szakmai képzését. Az orvos a bűntársával akkor barátkozott össze, amikor az asszonyt koronavírus-fertőzéssel kezelte.

Tavaly március 30. óta kórházparancsnokok felügyelik a kórházi készleteket
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az orvos tette már csak azért is érthetetlen, mert tavaly március 30-a óta rendőrökből, katasztrófavédőkből és katonákból álló kórházparancsnokok segítik a koronavírus-járvány elleni védekezést. A kórházigazgató köteles végrehajtani a kórházparancsnokok vagyonbiztonsággal és a kórházi készletek védelmével kapcsolatos javaslatait. A kórházi készleteket, a védőeszközöket, gyógyszereket, altatógépeket csak az, és csak ott használhatja, akinek erre felhatalmazása van, csak arra, amire szükséges.

Az NVSZ egészségügyi szolgáltatók védelmi főosztálya pedig már működik; bár a hálapénz elleni fellépésük csak március 1-jétől kezdődik, a kórházakban már felderítik az esetleges bűncselekményeket, mint ahogy az ebben az esetben is történt.

A Fővárosi Főügyészség egyébként közölte lapunkkal, hogy – a megjelent sajtóhírekkel ellentétben – más orvos gyanúsítására, őrizetbevételére sem a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, sem más nyomozó hatóságnál nem került sor. Egy orvosról cikkezett a sajtó, aki állítólag harminc hamis igazolást állított ki illetékteleneknek arról, hogy egészségügyi dolgozók, így megkaphatták a koronavírus elleni vakcinát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.