Márciusban folytatódik a volt főügyész büntetőpere

„Ez egy összefércelt sztori rólam…” – mondta a bíróságon a Gyurcsány-párt igazságügyi szakértője.

2021. 02. 03. 12:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ismerte be bűnösségét ma a hivatali visszaéléssel vádolt volt főügyész, Ihász Sándor a Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülésén. Nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról sem, így miután a vád és a védelem képviselői előadták bizonyítási indítványaikat, a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

Az első tárgyalási nap március 26-án lesz, amelyen a vádlott kihallgatása és a lehallgatási hanganyagok lejátszása várható.

Gyárfás Tamástól állítólag csak versszerűen összevágott anyagot kapott Ihász Sándor (A fotó nem az előkészítő ülésen készült)
Fotó: MTI

Az előkészítő ülésen elsőként a vádhatóság a vádat ismertette. A vád lényege szerint Ihász Sándor még fővárosi fellebbviteli főügyészként 2017-ben

átvette a baráti köréhez tartozó Gyárfás Tamástól egy hanganyag leiratát. Gyárfást a leiratrészlettel, illetve egy rövid, összevágott hangfelvétellel zsarolta meg egy szlovák maffiózó.

A leirat a Fenyő-gyilkossággal volt kapcsolatos, az ügy nyomozása pedig éppen akkoriban indult újra, amelyről Ihásznak beosztásából fakadóan tudnia kellett. Gyárfás jogi tanácsért fordult a főügyészhez, aki az iratot elhelyezte a páncélszekrényében, ám a vádhatóság szerint fel kellett ismernie, hogy

az irat a Fenyő-ügyben új bizonyíték, így azt továbbítania kellett volna a nyomozóhatóságnak. Mivel ezt nem tette meg, a vádhatóság szerint elkövette a hivatali visszaélést.

Mint arról beszámoltunk, Gyárfás Tamást 2018. április 17-én azzal gyanúsította meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hogy Portik Tamás közvetítésével megölette nagy üzleti riválisát, Fenyő Jánost. Gyárfás és Portik azóta az egyesített perben vádlottak. Napokkal később Ihász Sándor volt fellebbviteli főügyésszel közölte – a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján – az alapos gyanút a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). Az alapos gyanúból 2020 márciusában végül vádemelés lett.

Ha Ihász az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett volna és lemondott volna a tárgyalás jogáról, a nyomozó főügyészség indítványa alapján pénzbüntetésben részesült volna. Ám – mint azt korábban megírtuk –, már az előkészítő ülés kitűzésekor biztosra volt vehető, hogy a volt főügyész nem fogja elismerni a bűncselekmény elkövetését.

Ihász az előkészítő ülésen nemes egyszerűséggel azt mondta a vádiratról:

„Ez egy összefércelt sztori rólam…”

A büntetőeljárás alatt álló Ihász Sándor legutóbb tavaly ősszel került be a politikai hírekbe, amikor a Gyurcsány-párt közleményben tudatta: a volt főügyészt szemelte ki a Demokratikus Koalíció (DK) arra, hogy egy esetleges kormányváltás után levezényelje az „elszámoltatást”; Ihász lett a DK igazságügyi szakértője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.