Nehézállványzattal támogatják meg a Csömöri úti felüljárót

A Főpolgármesteri Hivatal úgy tájékoztatta lapunkat, hogy megkezdődött a Csömöri úti felüljáró rekonstrukciója, amely tíz-tizenöt évre biztosítja az építmény működőképességét. Horváth Csaba, Zugló polgármestere kérdésünkre elmondta: egy nehézállványzattal támogatják meg a felüljárót, amelyet betonozással erősítenek meg.

2021. 02. 24. 15:05
null
20210210 MN Budapest Csömöri úti felüljáró Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet kérdésekkel fordult a Fővárosi Önkormányzathoz a Csömöri úti felüljáró ügyében, miután lapunk olyan értesülések birtokába jutott, hogy elképzelhető: a felüljáró esetében nem marad más lehetőség, mint az építmény elbontása. Ismeretes: jelenleg a Zugló és Pestújhely határán átnyúló felüljáró le van zárva a forgalom elől, azon kizárólag a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai hajthatnak át. 2020-ban a főváros által megbízott kivitelező elkezdte volna felújítani az építményt, ám nem várt problémákba ütköztek, mivel

kiderült, hogy a szerkezet az eddig véltnél is rosszabb állapotban van.

Ekkor Tüttő Kata főpolgármester-helyettes több pénzt igényelt a Fővárosi Közgyűléstől, hogy rendbe lehessen hozni a Csömöri úti felüljárót.

Budapest Csömöri úti felüljáró Fotó: Mirkó István

A Főpolgármesteri Hivatal sajtókapcsolati csoportjának tájékoztatása szerint „fel lehet újítani a felüljárót, a jelenleg tervezett beavatkozásokkal további 15 évre biztosított a felüljáró biztonságos üzemeltethetősége” – közölték. Kérdésünkre válaszul azt is leszögezték, hogy „az új különszintű (alul- és/vagy felüljáró szinttel kombinált) csomópont tervezésekor, nagyjából 10-15 év múlva kell vizsgálni, hogy van-e lehetőség uniós forrás bevonására”.

A költségekre, többletköltségekre vonatkozó kérdésünkre a sajtókapcsolati csoport úgy válaszolt, hogy az eredeti kivitelezési szerződés nettó 778,2 millió forintba került,

Karácsony Gergely főpolgármester viszont saját hatáskörben döntött arról 2020 decemberében, hogy a főváros rendelkezésre bocsátja a megemelt összeget, ami nettó 999,8 millió forint – a projekt tehát nettó 221,6 millió forinttal került többe, mint tervezték.

Lapunk arról is érdeklődött, hogy mennyibe került volna egy új felüljáró megépítése. A főváros válasza szerint egy ilyen projekt 2020-ban hatmilliárd forint lett volna.

Mint ismert, lapunk korábban budapesti városházi forrásoktól úgy értesült, hogy a kivitelezést végző Colas Zrt., miután megtalálta a kritikus hibákat, azonnal jelezte az illetékeseknek, hogy a felújítás a vártnál komolyabb költségekkel járhat. Sőt, az is előfordulhat, hogy az építmény már nincs olyan állapotban, hogy egyáltalán meg lehessen kezdeni a rekonstrukciót. A Karácsony Gergely vezette főváros közölte a céggel, hogy a felújításra nincs több pénz, ezért a Colas Zrt. munkagépei levonultak a területről.

Kérdésünkre a Főpolgármesteri Hivatal leszögezte: „Nem hangzott el ilyen kijelentés. A vállalkozó 2020. április 20-án akadályt közölt, és annak elhárításáig beszüntette a munkavégzést. A felújítási munkák folytatása megkezdődött” – írták válaszukban.

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, hogy úgy tudja: a Műegyetem áttervezte a projektet, mivel kiderült, hogy jóval nagyobb a korrózió mértéke, mint amit előtte sejtettek a szakemberek.

Ezután egy új közbeszerzést írtak ki, és egy új technológia szerint egy nehézállványzatot készít a kivitelező előre gyártva, amelyet a helyszínen szerelnek fel és betonnal erősítenek meg.

Ezzel jelentős élettartam-hosszabbítást tudnak elérni – fejtette ki Horváth Csaba. Hozzátette: ez volt az alternatívája annak, hogy az egész építményt elbontsák és újat építsenek.

A polgármester úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a kieső Csömöri úti felüljáró forgalmát jelenleg az Erzsébet királyné útja és az M3-as autópálya nyeli el, az építkezés a hideg idő végével indulhat és 2021 decemberére kell befejeznie a kivitelezőnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.