Czeglédy-per: egy stróman vallomása

Kedden kezdődött el Czeglédy Csaba pere a Kecskeméti Törvényszéken, amelyben a DK-s politikust többek között adócsalással vádolják. Czeglédy nem egyedül cselekedett: húsz vádlott közül az első tárgyalási napon a tizenkilenced-rendű vádlott vallomását olvasta fel a bírónő, amelyből kiderült, a férfit strómanként használták ki. Havi százötvenezer forintot ígértek neki érdemi munkavégzés nélkül, amit iskolaszövetkezeti elnökként kapott.

2021. 03. 02. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött tegnap reggel a Kecskeméti Törvényszéken a Demokratikus Koalíció tagjának, Czeglédy Csabának és vádlott-társainak a pere. A vád lényege, hogy Czeglédy a társaival egy adócsalásra szakosodott bűnszervezetet alapított. Czeglédy cége, a Human Operator Zrt. közvetetten – két cég közbeiktatásával – tíz iskolaszövetkezetet működtetett. A számlázási láncolatban végül a Human Operator nem fizette be a tevékenysége után az áfát, és a be nem fizetett adót visszaigényelte az államtól. A diákok adóterheit, így például a személyi jövedelemadót sem fizette be Czeglédy cége. Ezzel 6,3 milliárd forintos kárt okoztak a magyar államnak.

Az ügynek összesen húsz vádlottja van, akik közül senki sem jelent meg a hétfői tárgyaláson – igaz, idézést sem kaptak –, viszont védőik jelen voltak. A tárgyalási napon elkezdődött a bizonyítási eljárás, amely során a bírónő felolvasta a tizenkilenced-rendű vádlott, B. R. vallomását, aki az Alba Pro Regia Iskolaszövetkezet és az Idehaza Iskolaszövetkezet – valamint eme szövetkezet jogelődjének – elnöke volt. B. R. lemondott a tárgyalás jogáról.

Czeglédy Csaba elsőrendű vádlott. Fotónk illusztráció, a vádlottak nem voltak jelen a 2021. március 2-i tárgyaláson Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A férfit 2017 októberében hallgatták ki az ügyészek. Mint azt B. R. elmondta, szeretett volna egy másodállást, így került a képbe A. Z. hatodrendű vádlott, aki felajánlotta, hogy B. R. lehetne iskolaszövetkezeti elnök, amely havi százötvenezer forintos juttatással járna. A férfi végül aláírta a papírokat, és az említett iskolaszövetkezetek elnöke lett. Tudtára adták, hogy érdemi munkát nem kell végeznie, a Human Operator Zrt. mindent megcsinál helyette, így a banki kódokat és minden vonatkozó iratot, bélyegzőt le kellett adnia a cégnek. B. R. a vallomása szerint a tiszteletdíját havonta kapta meg egy borítékban, készpénzben.

A férfi Czeglédy Csabával – állítása szerint – csak egyszer találkozott, 2015 őszén a politikus házában. Állítása szerint a találkozón Czeglédy Csaba elmondta neki, hogy az Alba Pro Regia már nem működik, de az Idehaza Iskolaszövetkezet jogelődje viszont igen. B. R. azt vallotta, hogy egy alkalommal a Human Operatorhoz is be kellett mennie, ahol T.-né S. Sz. (ötödrendű vádlott) egy nagy halom papírt tett elé, amit mind alá kellett írnia. Erre több alkalommal is sor került, B. R. átolvasás nélkül aláírta a dokumentumokat.

B. R. a vallomásában azt mondta: „Csak papírokat írtam alá, diákokkal nem találkoztam. Szövetkezeti tagokat nem ismerek, az alapító közgyűléseken nem vettem részt. Arról, hogy a szövetkezetek működnek-e, nem tudtam. Nekem azt mondták, hogy az elnöki pozíció egy társadalmi pozíció.”

B. R.-t különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kér a férfire, valamint egymillió forintot meghaladó vagyonelkobzást.

A tárgyaláson Pál Helga, Czeglédy Csaba védője arra kérte a bíróságot, hogy ismételjék meg az előkészítő üléseket, a bírónő azonban elutasította az indítványt. A Magyar Nemzet arról kérdezte a védőügyvédet, hogy miért tartják indokoltnak kérésüket. Pál Helga szerint erre azért lenne szükség, mert kizárták Czeglédy Csaba védőjét, aki jelen volt az előkészítő üléseken. Kifejtette: a bírónő szerint azért nem kell megismételni az előkészítő ülést, mert a büntetőeljárásról szóló törvény erre vonatkozó része csak a tárgyalásokra vonatkozik. – Mi azt gondoljuk, hogy ha az előkészítő ülésen nincs jelen védő, akkor kétségbe vonható a tárgyalás eljárási szabályszerűsége. Ezt az ügydöntő határozat elleni fellebbezésben vitathatjuk, ha továbbra is így gondoljuk – mondta. A védő szerint továbbra is azt az álláspontot fogják képviselni az eljárás során, hogy Czeglédy Csaba ártatlan.

– Nincsenek illúzióim, az elkövetkező időszakban is trükkök százait fogják bevetni mind a vádlottak, mind az őket képviselő ügyvédek, hogy halogassák az ítélethozatalt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a tárgyalássorozattal kapcsolatban Budai Gyula országgyűlési képviselő, aki a hallgatóság soraiban jelen volt a tárgyaláson. – Azt tudni kell, hogy itt Czeglédy Csaba mozgatja a szálakat, és neki az az érdeke, hogy ez az eljárás 2022-ig, a választásokig ne fejeződjön be – tette hozzá. Budai arra is felhívta a figyelmet, hogy mindennek azért van jelentősége, mert az ítéletnél az idő múlása a vádlott javára írható enyhítő körülmény. A képviselő szerint, ha bebizonyosodik Czeglédy bűnössége, akár tíz évet is kaphat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.