Kiegyensúlyozott a főváros költségvetése Fürjes Balázs szerint

Fürjes Balázs reagált Karácsony Gergely főpolgármester szombaton bejelentett városfejlesztési tervére. Az államtitkár szerint az otthonteremtés, a közlekedés és a zöldítés három olyan terület, ahol együtt tud dolgozni a kormány és Budapest.

Munkatársunktól
Forrás: Facebook2021. 03. 06. 15:43
null
A főváros fejlesztéséért felelős államtitkár szerint a kormány nem hagyja magára a fővárost. Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kormány folyamatosan fejleszti Budapestet. A következő hét évben 3000 milliárd forint EU fejlesztési forrást szeretnénk Budapest fejlesztésére fordítani, természetesen a várossal közösen” – írja Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán, amelyben a Karácsony Gergely által ismertetett Budapest 2027-ig tervezett városfejlesztési tervére reagált.

A főpolgármester a fejlesztések bejelentésével elismerte, hogy Budapest költségvetése nincs bajban, gazdasági helyzete kiegyensúlyozott. „Remélem, hogy mostantól mindenki abbahagyja a csőddel és kivéreztetéssel való riogatást” – fejtette ki Fürjes.

Fürjes Balázs államtitkár szerint a kormány továbbra is nyitott a fővárossal közös munkára, ahogyan eddig is támogatta például a fővárosi közösségi közlekedés járműparkjának fejlesztését is.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az államtitkár szerint a fejlesztések és beruházások Budapesten is a munkahelyek, a vállalkozások és a családok védelmét szolgálják, tehát Karácsony Gergely elvetette a megszorítások és adóemelések politikáját. Örömtelinek nevezte azt is, hogy a főpolgármester hangsúlyozta, hogy a fővárosnak és az önkormányzatoknak szükségük van az együttműködésre a kormányzattal. „Ez végre jó hír a budapestieknek, egyetértünk: Budapestet fejleszteni kell. Mindig is azt vallottuk, hogy Budapest nem csatatér, a budapestiek érdekében szükség van kormány és városvezetés együttműködésére” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Az államtitkár kiemelte azt a három fejlesztési kulcsterület, amelyek fontosságában azonos állásponton van a kormány és a főváros: az otthonteremtés, a közlekedés és a zöldítés. „Ezen az alapon tudunk együtt dolgozni a budapestiekért” – húzta alá.

„Örülünk, hogy Karácsony Gergely elfogadta a kormány javaslatát, és március 18-án megtartjuk a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülését. Itt egyeztetni szeretnénk a Magyarországot illető uniós források budapesti felhasználásáról is. Döntően közlekedési fejlesztésekre, a járműpark megújítására és a minőségi zöldterületek gyarapítására. Legyen kevesebb a dugó, könnyebb a közlekedés, tisztább a levegő és több a zöld! Nyitottak vagyunk a közös munkára, ahogy eddig is” – zárta sorait az államtitkár.

Karácsony Gergely szombaton ismertetett Otthonunk Budapest című városfejlesztési tervében három alprogramot emelt ki: Esélyteremtő Budapest, Zöld Budapest és Otthonunk Budapest.

A főpolgármester többször hangsúlyozta, hogy csak a kormánnyal közösen tudják megvalósítani a fejlesztéseket, valamint az EU-s támogatásokból az önkormányzatoknak is részesülniük kell.

A főpolgármester az esélyteremtés jegyében egy fővárosi bérlakásépítési programot hirdetett, amelynek részeként 2027-ig 50 ezer új lakást szeretnének építeni a rozsdaövezetekben. Ezek közül 2500 lakást a rászorulóknak biztosítanának. A Zöld Budapest program részeként zöldterületté minősítenek tizenkét Margit-szigetnyi zöldterületet, valamint lakásfelújítási programmal tennék hatékonyabbá a fővárosi ingatlanok energiagazdaságosságát és csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást. A főpolgármester a budai fonódó villamos mintájára szeretné megvalósítani a pesti fonódó villamosvonalat is, amely a külső kerületeket is környezetbarát módon kötnék össze a fővárossal. Az Otthonunk Budapest program keretében az együttműködő, nyitott fővárosi döntéseket hangsúlyozta Karácsony, amelyre szerinte jó példa volt eddig is a fővárosi tesztelési programok megvalósítása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.