Home office-ban hamisított gyógyszer Zsámbékon

Egy zsámbéki, szoba-konyhás házban gyártották szakmányban 2019-től a pszichotróp anyagnak számító, nálunk csak receptre kapható altató-nyugtató gyógyszert, amit a skandináv országokban, zömmel Norvégiában terjesztettek. Külön nemzetközi nyomozócsoport a magyar specialista nyomozókkal az élen tárta fel a nemzetközi, szervezett bűnbanda tevékenységét.

2021. 03. 29. 13:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Home office-ban, 24 órás „munkarendben” gyártotta, pontosabban hamisította egy vegyész a Zsámbékon, egy szoba-konyhás házban berendezett, professzionálisan felszerelt laboratóriumban a pszichotróp altató-nyugtató gyógyszert, amit a skandináv országokban, zömmel Norvégiában terjesztett a szervezett bűnbanda.

Zsámbékon nonstop hamisított gyógyszert gyártó, illegális, professzionálisan felszerelt laborra és tablettázó üzemre csaptak le
Fotó: Police.hu

Óriási sikerről számolhatott be a rendőrség a hétfői, online sajtótájékoztatóján. Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály vezetője adott számot a nemzetközi bűnszervezet felszámolásáról.

Még 2019-ben érkezett a norvég hatóságoktól magyar társszervekhez az első jelzés arról, hogy magyar futárok buktak le Norvégiában hamis gyógyszerekkel.

Az operatív és nyílt nyomozásokat hamarosan nemzetközi igazságügyi együttműködés követte. Megalakult Joint Investigation Team (JIT) néven egy magyar–norvég nyomozócsoport, ami az Eurojust és az Europol hatékony közreműködésével számolta fel a határokon átnyúló bűnszervezetet.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet két magyar irányítója – a szintén azonosított és elfogott – három magyar és egy szír bűntársával együtt vett részt abban a bűnbandában, amely hamis, nyugtató hatású gyógyszerek előállítására és értékesítésére alakult. A hamis gyógyszereket Magyarországon – Zsámbékon – gyártották, csomagolták, raktározták, majd Norvégiába csempészték, és ott értékesítették.

A közös nyomozócsoport működése lehetővé tette a felek között az információk és a bizonyítékok közvetlen, azonnali gyűjtését és cseréjét, ezáltal a gyors és eredményes felderítést és a bűnszervezet vezetőinek és bűntársaiknak az elfogását, amire március 24-én került sor.

Aznap

Boross Zoltán ezredes beosztottai 11 helyszínen – a zsámbéki laborban és tíz raktárban – összesen kilencmillió tablettát, két tablettázógépet, nagy mennyiségű gyógyszeres üvegcséket és gyógyszermatricákat, valamint nyolc tonna alapanyagot, interneten Kínából rendelt vegyszereket foglaltak le. A lefoglalt gyógyszerek, vegyszerek ára elérheti a 6,3 milliárd forintot.

Ipari mennyiségben hamisította a nemzetközi bűnbanda a gyógyszert Zsámbékon. A fotón gyógyszeres üvegcsék és kartondobozok a szállításhoz
Fotó: Police.hu

A bűnszervezet kiválóan fedezte tevékenységét, ám a lebukást nem kerülhette el. A budajenői, 55 éves bandafőnök és a másik vezető, a deponálásért, csempészésért és terjesztésért felelős, középkorú férfi mellett a vegyészt fogták el munka közben, rajtuk kívül még három szállító is kézre került, egyikük szír állampolgárságú. A nyomozók öt férfi letartóztatását indítványozták. A Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte négy gyanúsított letartóztatását, illetve az ötödiknek a bűnügyi felügyeletét.

A gyanúsítottak cselekménye – bizonyítottság esetén –

bűnszervezetben, pszichotróp anyag tartalmú gyógyszerre elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettének a megállapítására alkalmas, amely tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az ügyészség szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítése, valamint a bűnismétlés veszélye miatt kérte a terheltek letartóztatásának elrendelését. A gyanúsítottak közül ketten büntetett előéletűek, a bűnszervezet irányítóját korábban – hasonló jellegű bűncselekmény elkövetése miatt – felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amelynek hatálya alatt vált jelen cselekmény miatt gyanúsíthatóvá. A letartóztatott terhelteknek az egzisztenciális körülményeik rendezetlenek, bejelentett munkahellyel, legális jövedelemmel nem rendelkeznek, így alaposan feltehető, hogy megélhetésüket egészében vagy legalább részben ennek a bűncselekménynek az elkövetéséből biztosították.

Összesen 7,5 tonna kínai eredetű vegyszert foglaltak le a nyomozók, amiből a fotón szereplő mennyiség csak jelzés értékű minta
Fotó: Police.hu

A Magyar Nemzet kérdésére Fülöpné Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi kiemelt főreferense elmondta: a Zsámbékon gyártott altató-nyugtató olyan pszichotróp anyagot tartalmaz, ami a legtöbb országban kábítószernek minősül, nálunk pedig csak receptre kapható gyógyszertárakban. Az anyag Magyarországon büntetőjogilag nem kábítószer, de ellenőrzött pszichotróp anyag, ami minősítő körülménynek számít a büntetés kiszabásakor. Eddig ilyen komplex gyógyszerhamisító labort még nem számoltak fel Magyarországon, korábban már volt, hogy teljesítményfokozót tablettáztak illegális üzemben, miután külföldről behozták a kész teljesítményfokozót por formájában. Arra a kérdésünkre, hogy várható-e Covid-gyógyszerek és vakcinák hazai hamisítása, az alezredes elmondta: eddig csak Mexikóban találtak olyan illegális labort, ahol hamis Covid-vakcinát gyártottak, Európában még nem, de nem zárható ki, hogy a szervezett bűnözői körök itt is próbálkoznak majd vele.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.