időjárás 5°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Jövőre készülhet el a koronavírus elleni magyar vakcina

Munkatársunktól
Forrás: Facebook
2021.03.16. 15:15
Jövőre készülhet el a koronavírus elleni magyar vakcina

Az oltóanyag-ellátási nehézségek megelőzésére, a magyar kormány döntése alapján 2017-ben megkezdődött a Nemzeti Oltóanyaggyár megvalósítása.

Az itt előállított oltóanyagok garantálják majd a hazai ellátás biztonságát, ezzel megszüntetik Magyarország függőségét az importtól és annak bizonytalanságaitól

– mondta Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közösségi oldalára feltöltött videójában. A miniszter kifejtette: 2020 márciusában kezdeményezte a Covid–19-ellenes magyar vakcina kifejlesztését az Emmi háttérintézménye, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében. – Szakembereink az élő koronavírust megfelelő biztonsági szintű laboratóriumi körülmények között kutatják – tette hozzá. A tárcavezető közölte azt is:

az első lépést, a prototípus-vakcina kifejlesztését preklinikai vizsgálatok követik, majd el kell végezni a humán klinikai vizsgálatokat is. Ezután következhet az engedélyeztetési eljárás. Ennek eredményessége esetén forgalomba lehet majd hozni a Covid–19 elleni vakcinát

– mondta Kásler Miklós. A hazai fejlesztésű vakcina várhatóan 2022 második felére készülhet el, a kormány folyamatosan tájékoztatni fog a kutatás szakmai eredményeiről.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.