Olyan kompromisszum született Szadán, amitől senki sem boldog

A szadai önkormányzat harminc napra felfüggesztette az általa elrendelt építési változtatási tilalmat a településen, mivel több száz család jelezte az önkormányzatnak, hogy kilátástalan helyzetbe került az azonnali rendelet miatt. Az egy hónapos haladék számos családnak megoldást jelenthet, ám van, aki így sem kerülheti el, hogy meghiúsuljon a családi ház felépítése.

2021. 03. 15. 6:50
null
Szada, 2011. május 7. Szada település részlete. MTI Fotó: H. Szabó Sándor Fotó: MTI/H. Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Lajos polgármester döntése alapján harminc napra, 2021. április 11-ig felfüggesztette az általa elrendelt építési változtatási tilalmat Szadán. A nagyközség honlapján arról írnak, a tulajdonosi megkeresések miatt döntött így az önkormányzat.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Pintér Lajos március 6-án, szombaton tette közzé a helyi építési szabályzat (hész) módosításait, amelyek érvénybe lépéséig – három hónapig – változtatási tilalmat rendelt el. Ez azt jelenti, hogy nem lehet telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani, valamint más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani. Ez számos ingatlantulajdonost lehetetlen helyzetbe hozott, a helyieken kívül azokat is, akik nemrég telket vásároltak, és építkeznének.

Hatlakásos társasház épül Szadán, a polgármester telkén

A lakók felháborodása különösen annak fényében volt jogos, hogy lapunk kiderítette: a polgármester telkeit nem érinti a döntés. Két, Zalagyöngye utcai telekről van szó, az egyiket a községvezető eladta, és azon hatlakásos társasház épül, a másik pedig továbbra is a tulajdonában van.

Növekvő népesség

Az elrendelt változtatási tilalomra az önkormányzat szerint azért volt szükség, mert a településre beköltözők száma meredeken ível felfelé, és a jelenlegi községvezetés meg szeretné tartani Szadát falusias településnek, valamint az infrastruktúra kiépítése sem tud lépést tartani a beköltözők számával. Az azonnali hatályú változtatási tilalom azonban egy rendkívül szélsőséges lépés volt: tudomásunk szerint jelenleg nagyságrendileg háromszáz család szeretné megkezdeni az építkezést Szadán, akiknek egyik napról a másikra ellehetetlenült az élete. Mint arra a térség korábbi országgyűlési képviselője – aki korábbi szadai polgármester is volt –, Vécsey László, illetve egy építészszakértő is rámutatott, az ügy kapcsán ezek a családok jogosan fordulhattak volna tömegesen kártérítésért az önkormányzathoz, ami katasztrofális helyzetet idézett volna elő. Az egy hónapos átmeneti megoldás egy olyan kompromisszum, amely egyik félnek sem tetszik igazán: értesüléseink szerint a polgármester attól tart, hogy ez idő alatt nagyon sok új építményt próbálnak engedélyeztetni, számos családnak pedig az egy hónapnyi idő nem biztos, hogy elég lesz az építkezés megkezdésére.

Pintér Lajos, Szada polgármestere szeretné megőrizni a település falusias jellegét, ám ezt radikális eszközzel, az azonnali változtatási tilalommal szerette volna elérni Fotó: Facebook/Pintér Lajos

A korábban elrendelt azonnali változtatási tilalom leginkább azokat a családokat érintette, amelyek egy nagyobb telken szerettek volna ikerházat felhúzni. A településen május 31-én életbe lépő új hész szerint ugyanis ezután egy telken egy lakást lehet csak megépíteni. A változtatási tilalomról több, családdal is beszélt lapunk, akik névtelenséget kértek, mondván, attól tartanak, hogy nevük említése esetén hátrányt szenvedhetnek, ha valamilyen méltányossági kérelemmel kell az önkormányzathoz fordulniuk.

„Nem normális ez a változtatási tilalom”

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó egyik, névtelenséget kérő családfő úgy látja, talán el fogják tudni kezdeni az építkezést abban az egy hónapban, amíg nem lép életbe a változtatási tilalom, hozzátette: „még úgy is kicsit necces a dolog, hogy készen vannak a tervek”. – Biztos van olyan, aki már költött az ingatlanra és nem fogja tudni egy hónapon belül elkezdeni, szerintem nem normális ez a változtatási tilalom – emelte ki.

Szada település részlete Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A családfő beszámolt arról is, hogy milyen nehézségekbe ütköztek, amikor megtudták, hogy azonnali építési változtatási tilalom lépett életbe a településen. Az idő számukra azért volt kritikus tényező, mert három gyermek után szerették volna felvenni a csokot, ám a legnagyobb gyermekük egyetemre jár, aki júniustól felfüggeszti a tanulmányait, így nem lett volna lehetőségük élni a konstrukcióval. – Elbuktuk volna a már leelőlegezett kőműves brigádot, akik közölték, hogy ugye nem gondoljuk, hogy három hónapot fognak ránk várni. Azt kell mondanom, jogos, én sem várnék senkire három hónapot – mondta a családfő.

A férfi szerint az egész történet azért rendkívül furcsa, mivel januárban fizették ki a szadai telket és kezdték meg az engedélyeztetési eljárásokat, és akkor még mindenre rábólintott az önkormányzat, amellyel abban is megállapodtak, hogy az utcájukban megépítendő vízvezeték-hálózat gerincének tervezésébe és engedélyeztetésébe az önkormányzat is besegít. Azóta sem történt semmi.

Van, akinek segítség a tilalom felfüggesztése

A változtatási tilalom feloldása nekünk azt jelenti, hogy meg tudjuk építeni a házunkat – nyilatkozta egy leendő ikerház felének tulajdonosa. Mint a Magyar Nemzetnek elmondta – a fentebb említett családhoz hasonlóan – januárban vásárolták a telküket és egyeztettek az önkormányzattal az építési szabályzatról, amely akkor még nem emelt kifogást.

A terveket március elején beadták a szadai főépítészhez és megvásárolták az építőanyagokat, erre a két család – az ikerház két tulajdonosa – eddig nyolc-kilencmillió forintot költött. – Pénteken dolgozgattunk telken, amikor jött a hír, hogy azonnali változtatási tilalmat rendeltek el – mesélte az egyik családfő lapunknak, miként tudták meg a hírt, amely teljes bizonytalanságba taszította őket.

A szadai polgármesteri hivatal. Fotó: Szada.hu

A családok a lakástakarékossági számlájukon összegyűlt pénzt használva vették meg a telket. Tervezték a csok felvételét, valamint az ötmillió forintnyi áfa-visszaigénylést is. – Ezzel párhuzamosan meghirdettük a lakásunkat, aminek eladási árából terveztük fedezni a többi költséget. Jött is egy vevőnk, csak nem tudjuk, mit tegyünk, el merjük-e adni a régi lakásunkat? – ecsetelte a korábbi, kilátástalan helyzetet, hozzátéve, nem kockáztatnának a biztos lakás eladásával a változtatási tilalom idejére.

A változtatási tilalom felfüggesztése számos családnak jelent nagy segítséget, ám sokan vannak olyanok is, akik így sem fogják tudni elkezdeni az építkezést, és ezzel sok pénzt bukhatnak. A Magyar Nemzet továbbra is figyelemmel kíséri az eseményeket és beszámolunk a fejleményekről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.