Önvédelemből, jogosan lőtték agyon az újpesti őrjöngőt

Jogszerűnek találta a Központi Nyomozó Főügyészség az Újpesten több bódító szer hatása alatt késsel őrjöngő, rendőrökre támadó férfi lelövését. A társa és saját életét védő rendőrnő önvédelemből használta a fegyverét, amire egyébként a törvény is kötelezi.

2021. 03. 01. 11:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogszerűen, önvédelemből használta a fegyverét az a rendőr, aki halálosan megsebesített egy késsel őrjöngő, bedrogozott férfit Újpesten – állapította meg a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, miután befejezte a hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatott eljárást.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint december 24-én 6 óra körül, egy több bódító szer hatása alatt álló, 35 éves férfi ismeretlen okból megjelent egy újpesti társasház lépcsőházában, ahol több emeleten is ordítozni kezdett, miközben a lépcsőkorlátot, valamint a bejárati ajtókat ütötte, és nagy erővel rugdosta.

A helyszínre érkező járőrök a zavartan viselkedő, náluk megközelítőleg húsz centiméterrel magasabb és 25–30 kilogrammal nehezebb férfit meg akarták bilincselni, mivel a felszólításaiknak nem tett eleget. A férfi eközben váratlanul rájuk támadt, és egy 15 centiméter pengehosszúságú, bajonettszerű kést vett elő, amivel többször megszúrta az egyik, akkor már térdelő rendőr fejét, vállát, hasát és mellkasát. Ekkor a rendőr járőrtársa elővette a szolgálati pisztolyát, és a további támadás megakadályozására több lövést adott le, először az elkövető végtagjaira, majd más testtájakra.

Lingvai Pétert a rendőrség vezetői meglátogatták a kórházban; az őrmester súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett
Fotó: BRFK

A férfi ezt követően a hátráló, fegyveres rendőrnő felé indult, a falnak lökte, és nyakon akarta szúrni. A rendőrnő összesen 11 lövést adott le, kilenc lőtt sebet okozva. Ezek közül csak az utolsó kettő hárította el a támadást, amelyek az elkövető mellkasát érték el.

A rendőrség által lefolytatott parancsnoki kivizsgálás szerint az elkövetővel szemben alkalmazott testi kényszer és a fegyverhasználat jogszerű, szakszerű és arányos volt.

A nyomozás ezen túl az is megállapította, hogy a rendőrök végig, az első támadást követő intézkedés során jogos védelmi helyzetben voltak, a saját, illetve a társuk életét mentették, erre tekintettel felelősségük az ügyben kizárható.

Amennyiben az elkövető életben marad, büntetőjogi felelősség terhelte volna amiatt, hogy a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőröket meg akarta ölni.

Mint ismert, a rendőröket tavaly szenteste riasztották egy újpesti társasházba, mert egy önkívületben őrjöngő, vadásztőrrel hadonászó férfi be akart törni a lakásokba. A járőr férfi tagja rávetette magát a garázdára, aki életveszélyesen megsebesítette őt. Az őrmester járőrtársnője ezért több lövést leadva megfékezte a tomboló férfit, aki a helyszínen életét vesztette. A rendőrök akciójának köszönhetően a támadó nem tudott a békés családokra rátörni, és ezzel több ember életét is megmentették. Lingvai Péter szerencsésen felépült a sérüléseiből, és február elején kollégájával, Szarvas Erikával együtt megjutalmazta őket Terdik Tamás dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.