A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A helyreállításról tárgyalt Orbán Viktor Brüsszelben

A pénzügyi kérdések java rendezettnek tekinthető, így Brüsszelben lényegében az Európai Unió jövőjéről egyeztet – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök tegnap, mielőtt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt Brüsszelben. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a vezetők a nemrég nyilvánosságra hozott magyar helyreállítási és alkalmazkodási tervet vették górcső alá, amely történelmi, közel 5800 milliárd forintos programot szándékozik megvalósítani a járvány utáni újjáépülés égisze alatt.

2021. 04. 24. 6:50
Miniszterelnöki Sajtóiroda/ Benko Vivien Cher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt Orbán Viktor tegnap Brüsszelben. A miniszterelnök és az elnöknő zárt ajtós találkozójára a kora esti órákban került sor, az egyeztetések fő pontja a járvány utáni újraindulás, így a magyar helyreállítási és alkalmazkodási terv volt. A kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjúban, a brüsszeli vizitet megelőzően arról beszélt: a pénzügyi kérdések java lényegében rendezettnek tekinthető, így Ursula von der Leyennel inkább az Európai Unió jövőjéről egyeztet majd.

– Az unió megindít egy olyan válságkezelő gazdasági programot, amelyre korábban nem volt példa. Szeretném tudni, hogy egyszeri esetről van-e szó. Szeretném látni, hogyan készül fel az unió egy esetleges, a mostanihoz hasonló járványhelyzetre. Milyen tanulságokat vontak le abból, amit az elmúlt hónapokban csináltak – sorolta Orbán Viktor, egy további tárgyalási pontként említve, hogy az EU-nak miképp alakul a kapcsolata az új amerikai adminisztrációval.

 

Orbán Viktor kormányfő Ursula von der Leyennel egyeztet Brüsszelben. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Az Európai Bizottság előzetesen arról számolt be, hogy a vezetők a teljes terjedelmében múlt héten nyilvánosságra hozott magyar helyreállítási és alkalmazkodási tervet veszik górcső alá, ám arról nem árultak el részleteket, hogy az elnök asszony a dokumentum pontosan melyik részeiről tárgyalna a magyar kormányfővel. A közelmúltban az EB-elnök számos európai országvezetővel egyeztetett a nemzeti tervekről, ugyanis azok benyújtásának „irányadó” határideje április 30.

A történelmi alkut hajtják végre

Emlékezetes, az Európai Unió tagállamai tavaly nyáron állapodtak meg egy óriási, mintegy 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagról, amely a hétéves keretköltségvetésből, valamint egy 750 milliárd eurós, járvány utáni helyreállítási alapból áll össze.

Utóbbihoz az Európai Bizottság a pénzpiacokon vesz majd fel hitelt, ebből az EU-országok beruházásait, járvány utáni reformjait, az egészségügy- és kutatás-fejlesztést fogják támogatni – szigorúan meghatározott szempontok alapján.

Kitétel többek között, hogy az uniós források harminchét százalékát kötelezően zöldcélokra, húsz százalékát pedig a digitális átállásra kell fordítani. A kormányoknak arra is kiemelt figyelemmel kell lenniük, hogy a szociális és regionális partnerekkel, önkormányzatokkal konzultáljanak a járvány utáni helyreállítás módjáról. A tagállami programokat a nemzeti helyreállítási tervekben foglalják össze, az Európai Bizottságnak pedig összesen két hónap áll majd rendelkezésére, hogy ezeket jóváhagyásra ajánlja a tagállamok gazdasági minisztereiből álló uniós tanácsnak, amelynek egy hónapja lesz a zöld út megadására. (A miniszterelnök tegnapi brüsszeli látogatásán lényegében emiatt egyeztetett „csak” Ursula von der Leyennel, hiszen a folyamat ezen szakaszában az uniós intézmények közül is az Európai Bizottságé a főszerep – a szerk.)

Portugália mutatná a példát

A brüsszeli testület a héten egyébként nem pontosította, hogy ez idáig mely tagállamok nyújtották be a végleges terveiket, de nyomatékosította a hó végi cél „orientációs” jellegét, tehát valószínű, hogy nem mindegyik EU-ország tartja majd magát a határidőhöz. Portugália, az EU jelenlegi soros elnöke máris benyújtotta a hivatalos programtervét. A sietség szimbolikus is, hiszen a déli állam a vírus által leginkább sújtott európai országok között van, a portugál gazdaság csak a tavalyi évben 8,5 százalékot zsugorodott. Ahogy arról a Magyar Nemzet is cikkezett, a nemzeti programok végrehajtását EU-s szintű hitelfelvétel előzi meg, amelynek feltétele, hogy a tagállamok ratifikálják az úgynevezett saját forrás rendeletet. Magyarország esetében ez folyamatban van. Németországban az alkotmánybíróság a héten elutasította az unió járványalapjával szembeni jogi keresetet, amely azt firtatta, hogy a hitelfelvétel összhangban van-e a német joggal.

Sikeres egyeztetés

A péntek esti találkozót követően a bizottsági elnök sikeresnek nevezte az egyeztetést. Mint azt a Twitteren tudatta, a magyar miniszterelnökkel számos témát érintettek: köztük

a járványhelyzetet, a gazdasági helyreállítást és az ahhoz kapcsolódó nemzeti terveket, az uniós zöld megállapodást, a jogállamisági jelentést, valamint globális ügyeket és a Nyugat-Balkánt.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.