A parlament elfogadta a Minority SafePack mellett kiálló határozatot

Az Országgyűlés szerdán elfogadta a Minority SafePacket támogató javaslatot. A döntést üdvözölték a határon túli magyar politikusok, és kiemelték, hogy a kezdeményezés sikere csak együtt lehetséges.

Forrás: MTI2021. 04. 28. 17:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, a kezdeményezés előterjesztője szerdai sajtótájékoztatóján közölte: a határozat szerint a Ház továbbra is kiáll a külhoni magyar közösségek, valamint az Európai Unió lakosságának közel 10 százalékát kitevő őshonos nemzeti kisebbségek mellett.

Az Országgyűlés a határozatában mély megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy az Európai Bizottság (EB) teljes egészében elutasította a Minority SafePack célkitűzéseit, amelyeket korábban az Európai Parlament (EP) is nagy többséggel elfogadott. Az EB ezzel nemcsak az EP támogató véleményét hagyta figyelmen kívül, hanem az európai polgárok akaratát is semmibe vette – hangoztatták.

Pánczél Károly szavai szerint az EB a döntésével elmulasztotta azt a történelmi lehetőséget, hogy konkrét intézkedésekkel tegyen tanúbizonyságot az európai őshonos nemzeti kisebbségek iránti elkötelezettségéről, kultúrájuk támogatásáról és védelméről.

Hozzátette: a Minority SafePack sikert jelent a kezdeményezők és a támogatók számára, ugyanakkor az az EB kudarca és szégyene, hogy hitelteleníti az európai polgári kezdeményezések ügyét. Mint utalt rá, eddig indult 60 ilyen kezdeményezésből hat-hét esetében gyűltek össze a szükséges aláírások, azonban a bizottság mindegyiket lesöpörte az asztalról.

Arról, hogy a képviselők 157 igen szavazattal, egy nem ellenében hagyták jóvá a szerdai javaslatot, Pánczél Károly ismertette: a Demokratikus Koalíció (DK) egyik képviselője, Hajdu László szavazott nemmel, a DK további hét képviselője pedig nem vett részt a voksolásban.

Határon túli magyar politikusok üdvözölték, hogy az Országgyűlés szerdán határozatban jelentette ki, hogy továbbra is kiáll a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés mellett. Mint elmondták: az EB hibázott, amikor elutasította a jogalkotást a nemzeti kisebbségek védelmében.

Mint ahogyan lapunk is beszámolt róla: az Országgyűlés határozatban jelentette ki, hogy továbbra is kiáll a Minority SafePack (MSPI) európai polgári kezdeményezés és azon keresztül a külhoni magyar közösségek, valamint az unió lakosságának közel tíz százalékát kitevő őshonos nemzeti kisebbségek mellett.

Az MSPI koordinált aláírásgyűjtése 2017 áprilisában indult, és 2018. április 3-ig összesen 1,1 millió szignó gyűlt össze tizenegy tagállamban, amelyeket végül az európai parlamenti választások után, 2020 januárjában adtak át az Európai Bizottságnak. Az Európai Parlament december közepén – a polgári kezdeményezések esetében először – plenáris vitát szervezett és napirendre tűzte a csomagot, valamint fogadta el egyhangúlag a határozatot. Azonban hiába regisztrálta korábban az Európai Bizottság a kezdeményezést és hiába hangsúlyozta a kisebbségvédelem fontosságát, végül lesöpörte az asztalról a nemzeti kisebbségek ügyéről szóló határozatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.