Az országos tiszti főorvos húsvétkor is fegyelmezettséget kér az emberektől

Az országos tiszti főorvos a húsvét idejére is azt kéri az emberektől, hogy nagy fegyelmezettséggel tartsák be a koronavírus-járvány miatt hozott szabályokat. – Sokkal kevesebb van előttünk, mint mögöttünk – fogalmazott Müller Cecília arra vonatkozóan, hogy hamarosan tetőzhet a járvány harmadik hulláma. Az oltópontok az ünnepek alatt is működnek, a tiszti főorvos azt kéri az emberektől, hogy aki kapott időpontot oltásra, éljen a lehetőséggel.

Magyar Nemzet
2021. 04. 02. 14:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vírus nem foglalkozik azzal, hogy húsvét van, ezért mindenki ünnepeljen a lehető legszűkebb családi körben – fogalmazott Müller Cecília országos tiszti főorvos a közmédiának nyilatkozva pénteken.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy a koronavírus brit mutánsának a fertőzőképessége sokkal nagyobb, mint az eredeti vírusé. – Egy fertőzött negyedóra alatt három másik embert is megfertőzhet egy helyiségben tartózkodva, ezért rendkívül fontos a higiénés óvintézkedések betartása – mondta.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az ünnepek alatt is a járványügyi szabályok betartását kéri az emberektől, valamint az oltás felvételét azoktól, akik kaptak már időpontot
Fotó: MTI/Kormány.hu/Botár Gergely

– Az oltópontok húsvét idején is folyamatosan működnek. Fontos, hogy az időponttal rendelkezők az ünnep alatt is vegyék fel az oltást, hiszen minden oltóanyag egy-egy életet, egészséget ment – jelentette ki Müller Cecília.

A tiszti főorvos felidézte, hogy a WHO főigazgatója pénteken elismeréssel nyilatkozott a magyar oltórendszerről, amelynek köszönhetően mostanra minden ötödik állampolgár megkapta már az első vakcinát, több mint 860 ezren pedig már a második oltáson is túljutottak, és teljesen védettnek minősülnek.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a járvány továbbra is súlyos: még mindig magasak a megfertőződéseket, valamint a súlyos megbetegedéseket és az elhalálozást mutató adatok, noha stabilizálódni látszanak.

Az országos tiszti főorvos arra is rámutatott: ha a lakosság kellő fegyelemmel „kibírja” a húsvétot, akkor a járvány a közeljövőben tetőzhet, amit az esetszámok lassú csökkenése követhet.

A szakember aláhúzta: Magyarország valóban jól áll az oltással, de mindaddig nem lesz elégedett, amíg a beoltottság magas arányának köszönhetően meg nem tudjuk állítani a járványt. A Magyarországon engedélyezett vakcinák minden jelenlegi variánssal szemben védelmet nyújtanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.