Együttműködik a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség

A nyomozások és vádemelések hatékonyságának biztosítására munkamegállapodásban rögzítette a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség az együttműködés és az információcsere kereteit.

2021. 04. 09. 11:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Markáns választ adott a legfőbb ügyész az önös politikai érdekekből rendre fanyalgó baloldalnak, amely tagjai korábban azért ostorozták hazánkat, a magyar ügyészséget és Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy szerintük nem működünk együtt Laura Codruța Kövesi európai főügyésszel és az Európai Ügyészséggel (EPPO).

Munkamegállapodást kötött a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség – közölte ma a Magyar Nemzettel a Legfőbb Ügyészség kommunikációs és sajtófőosztálya.

A nyomozások és vádemelések hatékonyságának biztosítására munkamegállapodásban rögzítette a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség az együttműködés és az információcsere kereteit.

Magyarország az első, a megerősített együttműködésben részt nem vevő uniós tagállam, amely munkamegállapodást kötött az EPPO-val.

Polt Péter legfőbb ügyész 2020. november 16-án videokonferencián egyeztetett Laura Codruța Kövesi asszonnyal, az Európai Ügyészség főügyészével az Európai Ügyészség és Magyarország Ügyészsége közötti együttműködésről. Az egyeztetésen a két vezető megállapodott abban, hogy az együttműködés részleteit munkamegállapodásban fogják rögzíteni.

Magyar részről Polt Péter legfőbb ügyész írta alá a munkamegállapodást Laura Codruța Kövesi európai főügyésszel
Fotó: Legfőbb Ügyészség

Az elkészült munkamegállapodást az Európai Ügyészség részéről Laura Codruța Kövesi európai főügyész, míg a Legfőbb Ügyészség részéről Polt Péter legfőbb ügyész írta alá.

A megállapodás kitér mind a bűnügyekben folyatott kooperáció mikéntjére, mind pedig az intézmények közötti stratégiai lépések összehangolására.

Magyarország Ügyészsége a büntetőügyekben folytatott uniós igazságügyi együttműködés eddigi eszközeivel támogatja az Európai Ügyészség munkáját, miként az Európai Ügyészség is ezen jogi intézmények használatával fordul a magyar ügyészségek felé.

A felek a lojális együttműködés elve alapján segítik az eljárások eredményességét.

A megállapodásban a felek leszögezték, hogy rendszeresen szerveznek magas szintű, az európai főügyész és Magyarország legfőbb ügyésze közötti találkozókat, valamint egyéb értekezleteket.

Közös képzések szervezésére is lehetőség nyílik a megállapodás alapján, valamint a felek meghatározták azt is, hogy az egyik fél által szervezett konferenciákra, szemináriumokra és hasonló rendezvényekre meghívhatják egymást.

Az együttműködés a magyar ügyészség törvényes működésének köszönhetően jött létre. – Törvény és igazság, ennek a két fogalomnak a jegyében dolgozik Magyarország Ügyészsége immár 150 éve – emelte ki Polt Péter legfőbb ügyész a szervezet YouTube-csatornáján decemberben, karácsonyi üzenetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.