Az ügyészek a törvény és az igazságosság jegyében dolgoznak

Rendhagyó videóüzenetben köszöntötte az ünnep alkalmából munkatársait a legfőbb ügyész.

2020. 12. 22. 12:47
null
A legfőbb ügyész szerint a hazai hatóságoknak példás az együttműködésük az uniós szervekkel Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvény és igazság, ennek a két fogalomnak a jegyében dolgozik Magyarország ügyészsége immár 150 éve – emelte ki Polt Péter legfőbb ügyész a szervezet Youtube-csatornáján ma közzétett karácsonyi üzenetében.

„Nem biztos csak a kétes szememnek S ami világos, mint a nap: titok”

– idézte Francois Villont, majd folytatta a francia költő sorait: „Mintha ellentétpárok sora jellemezte volna az egész idei évünket: bizonytalanság a világban az otthon, a szűkebb közösség biztonságával szemben, bezárkózás és szolidaritás, megtorpanás és haladás, akadályok és az új megoldások iránti nyitottság, innováció.

– 2020 olyan kihívások elé állította az egész világot és benne Magyarországot, amilyenekkel évtizedek óta nem kellett szembenéznie

– szögezte le Polt Péter, hozzátéve: a magyar ügyészség március óta a járványhelyzethez igazítva működik, de a bevezetett intézkedések nem törték meg a mindennapos munka lendületét. A munkatársak harminc százaléka pedig jelenleg is távmunkában dolgozik. Ugyanakkor a járványügyi védekezéshez szükséges források rendelkezésre állnak. Ennek ellenére a szervezet tagjai között is megjelent a koronavírus: 186-an betegedtek meg november végéig, a vírus halálos áldozatot is követelt.

A legfőbb ügyész értékelése szerint a saját döntésünk alapján alapvető jogainkat korlátoztuk a járvány miatt, és az állampolgárok nagy többsége együttműködött a hatóságokkal.

– Ez azt bizonyítja, hogy a magyarok társadalmi szinten és az egyén szintjén is képesek voltak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

– mondta.

A legfőbb ügyész hangsúlyozta, a büntetőeljárásokban lényegesen megnőttek a személyes jelenlétet nem igénylő eljárási formák, így főként a büntetővégzések száma. Ez olyan ügyeket jelent, amelyekben a törvényi rendelkezések lehetővé teszik, hogy indítványra bírósági eljárás nélkül hozzanak végzést. – Ezek körét a veszélyhelyzet és a járványügyi készültség rendelkezései jelentősen kibővítették – mutatott rá Polt Péter. A büntetővégzés meghozatalára irányuló indítványok száma a vádemeléseken belül jelenleg 68–72 százalék között mozog. Ez jelentősen meghaladja a tavalyi 47,2 százalékos arányt. Továbbá az ügyészek indítványaikkal ösztönzik a telekommunikációs eszközök – ilyen például a távmeghallgatás – alkalmazását is a bírósági eljárásokban is.

Polt Péter emlékeztetett arra is, hogy megújuláson megy keresztül az ügyészség kommunikációja. Így például megújult a szervezet honlapja, és elindították a szervezet közösségi csatornáit, többek között a Youtube-on.

Polt Péter legfőbb ügyész végül Voltaire gondolatával zárta az ünnepi köszöntőjét:

„Úgy döntöttem, hogy boldog leszek, mert az nagyon egészséges.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.