Bensőséges a magyarok kapcsolata az édesanyjukkal

A magyarok többsége nagy tisztelettel, szeretettel és odafigyeléssel viszonyul az édesanyjához. A legtöbben, 91 százalékuk, saját bevallásuk szerint kifejezetten jó és szoros kapcsolatban állnak az édesanyjukkal, négyötödük szinte mindennap beszél vele, és a többség – 96 százalék – felköszönti őt május első vasárnapján – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) anyák napi felméréséből. A magyarok 79 százaléka szerint elismerik az édesanyákat.

Magyar Nemzet
Forrás: KINCS2021. 04. 29. 9:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2021. április 14. és 16. között végzett ezerfős, reprezentatív felmérésében a Kopp Mária Intézet egyebek között azt vizsgálta, hogy milyen viszonyban vannak a felnőtt korú magyar emberek az édesanyjukkal. A kutatásban részt vevő válaszadók 56 százalékának él az édesanyja, közülük 91 százaléka mondta azt, hogy jó vagy nagyon jó kapcsolatot ápol vele (79 százalék az édesapjával is).

Az összes válaszadó közel ötödének, azaz 18 százalékának a járvány idején szorosabb lett a kapcsolata az édesanyjával,

a nőknek még nagyobb része, negyede számolt be erről – olvasható a KINCS közleményében. A magyarok túlnyomó többsége, 81 százalék mindennap vagy majdnem mindennap beszél az édesanyjával, 84 százalékuk rendszeresen megosztja vele az örömeit, 63 százalékuk pedig azt is el szokta mondani neki, ha bánat éri. A nők kapcsolata általában szorosabb az édesanyával, közöttük a férfiakhoz képest körülbelül tíz százalékkal többen vannak azok, akik nagyon erősen kötődnek az édesanyjukhoz.

Anyák napján, május első vasárnapján a magyarok elsöprő többsége – 96 százalék – felköszönti az édesanyját.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon elismerik-e az édesanyákat, a Kopp Mária Intézet által megkérdezettek közel négyötöde, 78 százalék válaszolt igennel. A férfiak 82 százaléka, a nők 76 százaléka osztotta azt a véleményt, hogy Magyarországon tisztelet és megbecsülés övezi az édesanyákat. Leginkább a tanulók értettek egyet ezzel az állítással (88 százalék).

A Kopp Mária Intézet anyák napi felmérése rávilágít arra, hogy

a magyar emberek életében nagyon fontos szerepet játszik az édesanyjuk: jó és szoros a kapcsolatuk vele, és ezen a koronavírus-járvány sem változtatott, sőt még kissé javított is.

Kevés kivételtől eltekintve minden magyar felköszönti az édesanyját anyák napján, és úgy gondolja, hogy Magyarországon nagy elismerésben részesülnek az édesanyák, legyen szó kismamákról, gyermeket nevelőkről, nagymamákról vagy dédnagymamákról – írja a Kopp Mária Intézet közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.