időjárás -1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Közzétették az SZFE-filmet: Előre megtervezett volt a forradalom

Hertelendy Gábor
2021.04.03. 12:48
Közzétették az SZFE-filmet: Előre megtervezett volt a forradalom

Radikális baloldali akciónak szánták az egyetemfoglalást a szervezők – ez derül ki abból a korábban letiltásra került dokumentumfilmből, melyet a Gulyás Márton által vezetett Partizán stábja mutatott be a nagyközönségnek. A hallgatók párbeszédei arra is rámutattak, hogy semmilyen kompromisszumra nem törekedtek, blokádjukkal a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségét igyekezték provokálni, hogy reakció esetén áldozati szerepet ölthessenek magukra.

Már hónapokkal a tüntetések előtt készültek az egyetemfoglalásra a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói – ez derül ki a Hülye fiatalság címet viselő, a tiltakozó diákságot bemutató Youtube-filmből. Ez azért is fontos, mivel a tüntetéssorozat idején az egyetem hallgatói önkormányzata (HÖK) azt hangsúlyozta, hogy az általuk szervezett blokád spontán akció volt, amit egyébként a már szeptemberben nyilvánosságra került dokumentumok cáfoltak. Eszerint az akkori kommunikációs vezető körlevélben szervezett a diákoknak egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek a témája az volt, hogy megbukott a képviseleti demokrácia. Arra is fény derült, hogy az augusztus végére megszervezett hallgatói blokádra a Soros György által támogatott baloldali aktivisták – például Misetics Bálint, Karácsony Gergely főtanácsadója és a filmet bemutató Gulyás Márton – képezték ki a hallgatókat.

A zavaros, értelmetlen mondatoktól és trágár kifejezésektől hemzsegő film továbbá egy beszélgetést megörökítő jelenettel is igazolja, hogy nem spontán akció történt: néhány héttel a tüntetések előtt arról konzultáltak a hallgatók, hogy

a kormány által bejelentett modellváltáson hol találhatnak fogást, miközben magát az alapítványi fenntartást és a költségvetés megduplázását helyesnek tartják.

A filmben a hallgatók azt is elismerik, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű sorosista szervezet segítette őket azzal, hogy jogi kereteket határoztak meg az egyetemfoglaláshoz.

Csernai Mihály, a HÖK nemrég leköszönt elnöke azt is problémának tartja, hogy nem tudják kellőképpen megszólítani a baloldali tömeget, és hiányolta a tüntető hallgatókat segítő radikális mozgalmakat. Így egyértelművé válik, hogy – az általuk korábban hangoztatottakkal ellentétben – nem ideológiától mentes csoportosulásról van szó, hanem egy olyan baloldali szervezkedésről, amely kormánybuktatásra készült. Utóbbit erősíti meg a film egyik jelenete, ahol az egyik hallgató arról beszél, hogy

ez nem egy olyan ország, ahol a többség szimpátiáját el tudod nyerni [...] viszont az, hogy te köss kompromisszumot, annak semmi értelme, tehát sértőnek kell lenni és kész [...] De akkor mi értelme van? Az, hogy ha tudsz erőt demonstrálni vagy valami, tudsz fennakadást okozni.

Az elhangzottakból kiderül, hogy a forradalmat szervező hallgatók tudatosan ódzkodtak mindennemű tárgyalástól. Sőt, a hallgatók azt is megbeszélik, hogyan lehet úgy provokálni az egyetem vezetőségét, hogy az kvázi megtámadja a blokádszervezőket, ezzel kiemelve az áldozati szerepüket.

„Akik az egyetemünkre betörnek éppen, hogy átvegyék az uralmat, halottak!” – idézte nevetve az egyik beszédet az egyik, szervezkedésben aktívan részt vevő hallgató, miután kiszállt a liftből.

A film azt is megmutatta, hogy az SZFE akkori munkavállalói, Spilák Klára vagy Veszprémi Judit, az egyetem kommunikációs vezetői tevékenyen vettek részt az egyetemfoglalásban, sőt Enyedi Ildikó, az SZFE akkori osztályvezetője is elismerte Veiszer Alindának egy a Telex által is szemlézett beszélgetésen, hogy ő is segített a hallgatói blokád szervezésében, majd az üzente: „Az SZFE-ügynek nincs vége!”

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.