Mátyás 2024. február 24.
logo

Újabb hatalmas csodára készül az Írdalá.hu kampánycsapata

Borsodi Attila
2021.04.13. 09:10
Újabb hatalmas csodára készül az Írdalá.hu kampánycsapata

Mindent megteszünk, hogy Litvánia és Lettország után a harmadik balti államban, Észtországban is sikerre vigyük a székely petíciót – jelentette ki lapunknak Pesty László, a kezdeményezés kampányfőnöke. A szakember három napja Moszkvában tartózkodik, ahol a munkatársaival kettős feladatot teljesít: megköszöni a Lettországot sikerre vivő influencerek, civil szervezetek és politikai szereplők segítségét, és megpróbálja célba juttatni Észtországot is, ahol szintén nagyszámú orosz kisebbség él.

– Ahogy korábban, most is hasonló eszközökkel dolgozunk, felkutatjuk azokat a lehetséges partnereket, szervezetek és influencereket, akik sikerre tudják vinni Észtországban a székelyek ügyét, és rajtuk keresztül megpróbáljuk minél több emberhez eljutni a petíció üzenetét.

Ez nem lesz könnyű, de az Írdalá.hu és a Gerilla.hu munkatársaival mindent megteszünk a siker érdekében. A munka és a terep is hasonló, mint Litvániában és Lettországban volt, az eredmény csak azon múlik, hogy mennyi embert érünk el a kampánnyal – emelte ki Pesty László.

Pesty László, valamint munkatársai, Doriane Niabe és Jekatyerina Ivanova, a kampány orosz szakértője Moszkvában dolgoznak.
Fotó: Gerilla.hu

A szakember kitért arra is, hogy nemcsak Észtországban, hanem másik négy, nyugat-európai uniós államban – köztük például Belgiumban – is megpróbálják teljesíteni a célt. Szavai szerint a sikert nem tudja megígérni, csak azt, hogy mindent megtesznek egy újabb ország behúzása érdekében.

– Már eddig is túlteljesítettünk, mert a szükséges hét ország helyett tízben szereztük meg a kellő számú aláírást, az eredménnyel elégedettek lehetünk. A petíció így várhatóan érvényes és eredményes lesz, ha május 7-én lezárul az aláírásgyűjtés – tette hozzá.

Pesty László beszélt arról is, hogy amióta meglett a tíz ország, és közeledik május 7-e, Európa-szerte olyan erők mozdultak meg a székelyek és a többi, az unióban élő őshonos nemzeti kisebbségek kezdeményezése ellen, amelyek nem érdekeltek a petíció sikerében. Ezek az erők nem szeretnék az őshonos nemzeti kisebbségek ilyen típusú érdekérvényesítését. – Érezzük otthon és Európában is, hogy sokan szeretnék elgáncsolni az ügyet. Nincs mit tennünk, ezzel is meg kell küzdenünk, de éppen ezért nem lesz könnyű egy további uniós államban sikerre vinni a székely petíciót. Egy biztos, mindent megteszünk, hogy egy újabb országban célt érjünk – hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.