időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

A felnőttképzésben is lesz diákhitel

Csókás Adrienn
2021.05.27. 09:30
A felnőttképzésben is lesz diákhitel

Jövő hétfőtől százhúszezer szak- és felnőttképzésben részt vevő diáknak is lehetősége lesz arra, hogy rendkívül kedvező feltételekkel vegyen fel hitelt. A Diákhitel Központ által nyújtott vadonatúj képzési hitelek gyakorlatilag valamennyi szakmában elérhetők lesznek azoknak, akik három hónapnál hosszabb ideig tanulnak. Megtudtuk azt is, hogy a családtámogatásnak köszönhetően már hatmilliárd forintnyi diákhitel-tartozást engedtek el.

Míg eddig csak a felsőoktatásban tanuló hallgatók érhették el a piaci kölcsönnél jóval kedvezőbb feltételekkel nyújtott diákhiteleket, most új konstrukciókkal rukkol elő a Diákhitel Központ. A szak- és a felnőttképzésben is igényelhető lesz hitel május 31-től, az új lehetőség pedig Magyar Péter vezérigazgató szerint

jelentősen hozzájárul majd a munkaerőpiaci mobilitás erősödéséhez.

– A képzési hiteleket a meglévő diákhitelekkel szinte azonos feltételekkel vezetjük be a 18 és 55 év közötti korosztálynak. Mindez azért nagy újdonság, mert rengeteg olyan felnőtt van, aki szívesen jelentkezne különböző átképzésekre vagy továbbképzésekre, de eddig ezt anyagi okokból nem tehette meg. A tanulás kedvéért nem tudtak mondjuk fél évre kilépni a munkahelyükről vagy ideiglenesen másik településre költözni. Egy most megjelent kutatás szerint a magyarok fele átképezné magát, ha ez szükséges a munkája megtartásához vagy ahhoz, hogy más területen helyezkedhessen el. A rendkívül kedvező képzési hitelek segítségével akár millióknak nyílhat ki a világ, ez pedig nagyban hozzájárulhat a pozitív munkaerőpiaci trendek fennmaradásához és a magyar gazdaság eddiginél is gyorsabb növekedéséhez – fogalmazott lapunknak Magyar Péter.

Mint kifejtette, a képzési hiteleket a három hónapot meghaladó idejű felnőtt- és szakmai képzésekre, illetve részszakmára felkészítő szakmai oktatásra lehet igénybe venni. A már működő diákhitelezéshez hasonlóan itt is két konstrukció lesz elérhető. A szabad felhasználású hitel, amit akár havi 150 ezer forint értékben lehet igényelni, és a kötött felhasználású kölcsön, ami a választott képzés díjának az összegét fedezi legfeljebb félmillió forintig. Az előbbi hitel kamata 1,99 százalék, az utóbbi viszont kamatmentes az állami támogatásnak köszönhetően. Mindkét megoldás közös jellemzője, hogy nem szükséges a kölcsönhöz fedezet, nincs előzetes hitelbírálat, bármikor díjmentesen elő- és végtörleszthető. A különböző diák- és képzési hitelek ráadásul egymással párhuzamosan vagy egymást követően is felvehetők. A szabad felhasználású hiteleknél ugyanakkor bevezetnek egy 8,250 millió forintos limitet is, hogy megakadályozzák a túlzott eladósodást.

– A magyar kormánynak kiemelten fontos, hogy elősegítse az élethosszig tartó tanulást. Lényeges az is, hogy a kevésbé tehetősek is elérhessék az ehhez szükséges támogatásokat. Úgy számolunk, hogy jelenleg százhúszezren lehetnek jogosultak a képzési hitelekre. Arra számítunk azonban, hogy az első roham után később tovább nő az érdeklődés – magyarázta a vezérigazgató. Felidézte, hogy a Diákhitel Központ az elmúlt két évtizedben

csaknem félmillió fiatalnak nyújtott segítséget, akiknek több mint a fele úgy nyilatkozott, enélkül nem tudta volna megszerezni a diplomáját.

Magyar Péter hangsúlyozta: az új képzési hitelekre is érvényes lesz a családtámogatási kedvezmény, vagyis a hitelfelvételt követően született második gyermek után az édesanyák tartozásának a felét elengedik, a harmadik gyermek születése után pedig egyáltalán nem kell visszafizetni a kölcsönt. A kedvezménnyel a diákhiteleknél már eddig is sokan éltek,

összesen majdnem hatmilliárd forint tartozást engedett el a központ.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a múlt évben több mint 31 milliárd forint összegben folyósítottak diákhitelt, amire sosem volt még példa. – Idén várhatóan ismét rekordot döntünk, hiszen továbbra is elérhető a legnépszerűbb termékünk, a Diákhitel Plusz, miközben harmincezer igénylésre számítunk csak a képzési hiteleknél – jegyezte meg Magyar Péter.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.