A klímavédelem akkor eredményes, ha több, mint egyszerű hangoskodás

A klímaváltozás elleni fellépés korunk egyik legfontosabb feladata. De ha csak egyszerű tiltakozásról van szó, az nem produktív. Az Ifjúság és a klímaváltozás: milyen jövő vár ránk? című panelbeszélgetésen fiatal konzervatívok beszéltek saját generációjuk környezetvédelmi felfogásáról.

Magyar Nemzet
2021. 05. 17. 19:10
null
Budapest, 2015. november 29. Résztvevõk a párizsi klímavédelmi értekezlet alkalmából megrendezett Climate March Budapest elnevezésû demonstráción Budapest belvárosában 2015. november 29-én. Az ENSZ november 30-tól december 11-ig tartó klímavédelemi csúcstalálkozóján csúcstalálkozó 195 ország vezetõi és klímaszakértõi vesznek részt. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatalok által indított környezetvédelmi mozgalmak hosszú távon csak akkor lehetnek sikeresek, ha nem merülnek ki a hangadásban

A tiltakozás mobilizál, de nem inspirál

– hangzott el azon a konferencián, amelyet a Migrációkutató Intézet, a Századvég, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezett, és amiben a Klímapolitikai Intézet is közreműködött. A nemzetközi online tanácskozás május 13-án és 14-én zajlott. Az esemény meghívottjai a klímaváltozás, az alkalmazkodás és a migráció kérdéskörét járták körül. A Klímapolitikai Intézet által szervezett, Ifjúság és a klímaváltozás: milyen jövő vár ránk? című panelbeszélgetésen fiatal konzervatívok beszéltek saját generációjuk környezetvédelmi felfogásáról.

A konferencián felszólaló Francesco Giubilei álláspontja szerint

a környezetvédelemnek inkább konzervatív, mint liberális filozófiai gyökerei vannak.

A zöldkonzervativizmus elsősorban nem globális, hanem lokális szemlélettel tekint a környezetvédelemre. A helyi értékeket és cselekvéseket pedig legalább olyan fontosnak gondolja, mint a nemzetközi fellépést. A fiatal olasz gondolkodó szerint az Európai Unió víziója sok esetben nem a kisközösségek megerősítésének irányába hat. Mivel az egyes országok kultúrájukat tekintve különbözőek, az EU-nak be kellene látnia, hogy a tagállamok környezetfelfogása is eltérhet egymástól.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az egy időben elöregedő és zöldülő Európában a család, a gyermekvállalás, valamint a nevelés és a személyes példamutatás a fiatalok számára elengedhetetlen a környezetvédelem szempontjából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.