A lakástörvény segít a vári bérlőkön

A lakástörvény módosításával a Várban és környékén lévő önkormányzati lakások bérlői megvásárolhatják az ingatlanokat. Böröcz László, a Fidesz parlamenti képviselője lapunknak elmondta: miután nagyon eltérőek voltak az álláspontok a törvényjavaslat kiterjesztettebb verziójáról, azt az eredeti szándékuknak megfelelően pontosítják, így azoknak a lakóknak segítenek, akik V. Naszályi Márta polgármester kampányígéreteiben bízva arra számítottak, hogy megvehetik a több évtizede bérelt lakásokat.

2021. 05. 28. 6:44
null
A budavári lakosok kikérik maguknak a hamisítást Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A lakástörvény módosításával orvosolni akarjuk azt az igazságtalan helyzetet, ami a műemléklakások bérlőit érinti. Ők ugyanis az 1990-es évek elején nem vásárolhatták meg a bérleményt, ráadásul most V. Naszályi Márta, az I. kerület baloldali polgármestere az ígéreteivel ellentétben még inkább ellehetetlenítette volna őket. Tehát az a célunk, hogy a Várban és környékén élő bérlők megvehessék ezeket az ingatlanokat a tulajdonos önkormányzattól

– jelentette ki lapunknak Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A politikus ezt azzal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat szerdai általános vitájában, a parlamentben szóba került, hogy egy módosító indítvánnyal szűkítik a törvényjavaslatot, amely az összes önkormányzati lakásnál lehetővé tette volna, hogy a bérlők tulajdonossá váljanak.

– Mivel az elmúlt időszak vitáiban nagyon eltérőek voltak az álláspontok, úgy pontosítjuk a javaslatunkat, hogy az csak azokra a bérlőkre vonatkozzon, akik kifejezetten a segítségünket kérték. Az I. kerületben 1100 műemléklakás található, amelyből 850 van a Várban. Miután a lakások megvásárlását az önkormányzat nem tette lehetővé, sőt még a lakbért is akár a többszörösére emelte volna, mintegy hétszáz bérlő írt alá tiltakozó petíciót.

Ekkor kerestek meg engem is – fejtette ki Böröcz László, aki szerint a polgármester egyfajta tanácselnöki minőségben szeretne rendelkezni a lakások fölött, és önkényesen eldöntené, hogy ki lakhat azokban, és ki nem.

A fideszes politikus szerint álszent a baloldal hisztije. Fotó: Éberling András

Hozzátette: nagyjából ötszázan válaszoltak a témát körüljáró kérdőívre, és a megkérdezettek több mint kilencven százaléka jelezte, hogy szeretné megvásárolni azt az önkormányzati lakást, amelyet már több évtizede bérel.

– Sokan közülük ugyanott laktak már 1994-ben is, amikor a nem műemléképületben lévő önkormányzati lakások bérlőinek többsége megvásárolhatta az otthonául szolgáló ingatlant – mutatott rá a képviselő.

Böröcz László arra is kitért, hogy baloldal politikai hisztije azért álszent, mert éppen V. Naszályi Márta baloldali polgármester közvetlen környezete érintett az ügyben,

hiszen a főtanácsadója és az alpolgármesterei is ilyen műemlék lakásban laknak. Mi nem azt nézzük, hogy egy tucat bérlő melyik oldalhoz köthető, hanem segíteni szeretnénk a több mint ezer családnak, bérlőnek, aki évtizedek óta várja a megoldást ebben az ügyben. A módosító indítványt a jövő héten nyújtják be, és az Országgyűlés júliusban szavazhat a végleges formáját elnyerő törvényjavaslatról.

A baloldal jár jól

A balliberális tábor nagyjából egy tucat képviselője lehet a haszonélvezője a lakástörvény módosításának – hívta fel a figyelmet a Drót.info. A portál I. kerületi forrásai alapján számos baloldali kötődésű bérlő veheti meg kedvezményes feltételekkel a lakását. Mások mellett Baráth Etele volt szocialista minisztert, Csobánczy Gábor DK-s alpolgármestert és barátnőjét, valamint a V. Naszályi Márta kampányát segítő Tamási Miklóst, a CEU volt munkatársát említették. Böröcz László közben arról tájékoztatta a Portfólió.hu-t, hogy a módosítás alapján jelenleg sem Bayer Zsolt, sem pedig Rákay Philip nem vehetné meg a bérelt ingatlanát, mivel öt évnél kevesebb ideje bérlik azokat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.