Karácsony a felére csökkentette a fűkaszálásra fordítható összeget

„Méhlegelő? Ugyan! A baloldali városvezetés egyszerűen nem költ a zöldfelületek karbantartására” – írja a budapesti Fidesz. A fővárosi kormánypárti frakció rámutatott: a fővárosi városvezetés a Főkert Nonprofit Zrt. költségvetésében 344 millióról csupán 180 millióra csökkentették a kaszálásra fordított összeget.

2021. 05. 21. 14:47
null
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kísérleti jelleggel ritkábban kaszáljuk itt a füvet, hogy virágport gyűjthessenek a méhek” – írta Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere a Facebook-oldalán.

„A valóság ezzel szemben az, hogy a Főkert idei költségvetésében közel felére,

344 millióról csupán 180 millióra csökkentették a kaszálásra fordított összeget. Így nem jut arra, hogy a forgalmi sávok között húzódó zöldfelületeket kaszálják, helyette ilyen táblákat tűztek ki”

– mutatott rá az okokra a fővárosi Fidesz. Hozzátették: „A méhlegelő egyébként létező és nagyon hasznos dolog – de nem ilyen helyen és formában! A méhek szmogos fű helyett inkább a vadvirágokat szeretik.”

„Mi lesz a baloldali városvezetés következő környezetbarát ötlete? A szemetet sem szállítják el, mert a teli hulladékgyűjtők légylegelők?!” – tette fel a kérdést a kormánypárt.

Karácsony Gergely főpolgármester nagy lendülettel vágott bele a Zöld Budapest programba, csak éppen forrást nem tett mögé. Az Andrássy úton felszedette az előző városvezetés által elhelyezett műfűszőnyeget, amely rendezett képet adott a főváros sugárútjának. Karácsony azzal a célzattal tette mindezt, hogy helyette élő növénnyel befüvesítik.

Az elképzelésből egyelőre semmi sem valósult meg, fű nem nő, viszont máshol a fővárost ellepi a gaz.

A Magyar Nemzet korábban megírta: sajátos megoldást találtak a baloldali városvezetők a gyorsan növő gaz problémájára. A Vadvirágos Budapest programon fellelkesedve táblákat helyeztek ki a burjánzó területekre, amelyen az áll: nem gaz, méhlegelő. A probléma ezzel az, hogy olyan területekre is kikerültek a táblák, ahol egyetlen vadvirág sincs, de parlagfű és egyéb allergén növény előfordulhat.

A magát zöldpolitikusnak valló főpolgármester regnálása alatt szinte semmit nem tett a zöld Budapestért, ugyanis programjában szerepelt a Budapesti Nagyerdő megvalósítása, amiért eddig szintén semmit nem tett. Ami azért érdekes, mert egy korábbi cikkünk megjelenéséig Karácsony Gergely „elfeledkezett” arról, hogy két évvel ezelőtt még nem Diákvárost, hanem erdőt tervezett a déli rozsdaövezet helyére.

Ahogy lapunk emlékeztette a főpolgármestert, hirtelen fontos lett az íróasztalfiókban pihenő Budapesti Nagyerdő projekt, amellyel egyből párhuzamot vont a csepeli közpark- és sportparkfejlesztéssel. Azaz a kormány és Borbély Lénárd csepeli polgármester közös terveit magáénak tudta be, sőt át is keresztelte gyorsan Budapesti Nagyerdőnek.

A Zöld Budapest programot valójában a kormányzat készíti elő: Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár elmondta, hogy a Zöld Budapest program népszerű kirándulóhelyek és közparkok felújítását és zöldítését foglalja magában.

A kabinet a következő öt évben harminckilenc helyszínen hajtana végre zöldítéseket. Huszonnégy parkerdő és tizenöt városi park újulhatna meg kétszázmilliárd forint értékben.

Több pihenőterületet, sportolási lehetőséget, mosdókat, utcabútorokat és tanösvényeket létesítenének, továbbá kilencven kilométer futópályát is építenének.

Budapest legújabb zöld parkja is egy kormányzati beruházás részeként valósult meg, A Puskás Aréna környezete teljesen újjászületett, rekortán borítású futókört létesítettek, ráadásul mindjárt kettőt is. Több játszótér, mászópark kicsiknek és a nagyoknak, rengeteg új zöldfelület és sok-sok új fa, szökőkút, büfék, sétányok díszkivilágítással, pihenődomb, fitnesz- és street workout park, skate-park az extrém sport rajongóinak, ingyenes wifi és mosdók kerültek kialakításra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.