Külföldi, egyetemista hackereket fogtak el

Egyetemista hackereket fogtak el: a 19 éves kínai, a 26 éves pakisztáni, a 21 éves jordán és a szintén 21 éves egyiptomi állampolgárságú, Budapesten számítógépes ismeretek tanuló egyetemistákat a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket. Kettejüket letartóztatta a bíróság, ketten bűnügyi felügyelet alá kerültek.

2021. 05. 11. 16:29
null
Budapesten számítástechnikát tanuló külföldi egyetemisták hackerkedtek,míg a BRFK nyomozói el nem fogták őket Fotó: Igor Stevanovic Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten tanuló egyetemista hackereket kaptak el a budapesti rendőrök. A külföldi csalók egy online fizetési rendszer felhasználóinak adatait lopták el és használták fel. A néhány óra alatt indított több száz tranzakcióval akár százötvenmillió forintos kárt is okozhattak volna.

Budapesten számítástechnikát tanuló külföldi egyetemisták hackerkedtek, míg a BRFK nyomozói el nem fogták őket
Fotó: 123RF

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztály vezetője, Farkas Péter rendőr alezredes ma online sajtótájékoztatón ismertette a ritkának mondható elfogás előzményeit. Az interneten egyebek mellett védett tartalmak feltörésével, manipulálásával foglalkozó hackereket ugyanis viszonylag ritkán sikerül őrizetbe venni, majd letartóztatni.

A BRFK nyomozói ez év áprilisában azonosították és fogták el annak a bűnszervezetnek a tagjait, akik információs rendszer felhasználásával elkövetett csalásra szakosodtak, több millió forint kárt okozva ezzel a sértett pénzintézetnek. Az elkövetők a jogosulatlanul megszerzett adatokat felhasználva néhány óra leforgása alatt több mint háromszáz online tranzakciót indítottak nagy értékű okoseszközök megvásárlására. A megrendelt áruk közül csupán 11 eszközt fizettek ki, azonban így is több mint négymillió forintos kárt okoztak.

A 19 éves kínai, a 26 éves pakisztáni, a 21 éves jordán és a szintén 21 éves egyiptomi állampolgárságú férfiakat a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették őket. Ellenük különösen nagy kárt okozó, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett kísérlete miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A Budapesten többek között számítástechnikát tanuló egyetemisták bizonyítottság esetén kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphatnak.

Farkas alezredes kiemelte: nyolc helyszínen, köztük egyetemi kollégiumi szobákban tartottak házkutatást, és számos számítástechnikai eszközt lefoglaltak, köztük a lopott adatokkal indított tranzakciókat tartalmazó laptopokat is. Ezeknek az eszközöknek a merevlemezein lévő hatalmas adatmennyiséget jelenleg is elemzik, így nem zárható ki, hogy további bűncselekmények bizonyítékait is megtalálják. A négy őrizetbe vett külföldi egyetemista közül kettőt letartóztatott a bíróság, ketten bűnügyi őrizetben vannak. Profizmusukat jól bizonyítja, hogy a hackerkedéssel ellopott adatokkal néhány óra alatt indították a több mint háromszáz online tranzakciót.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.