időjárás 32°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Rengeteg pénzt veszít Gödöllő Gémesi miatt

Kárpáti András
2021.05.31. 06:10
Rengeteg pénzt veszít Gödöllő Gémesi miatt

Tervezett beruházások is elmaradhatnak Gödöllőn, miután a bíróság 700 millió forint körüli összeg megfizetésére kötelezte az önkormányzatot a szállodaperként elhíresült ügyben. Gémesi György, Gödöllő polgármestere félrevezette a saját testületét, több alkalommal is azt hangoztatta, hogy minden rendben van, az ügyben az önkormányzatnak nincs pénzügyi kötelezettsége.

Hétszázmillió forint megfizetésére kötelezte a bíróság a Gémesi Görgy vezette gödöllői önkormányzatot a minapi, jogerős ítéletében. A másodszor másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla soron kívüli döntése egy évek óta húzódó ügy – az úgynevezett szállodaper – végére tett pontot. Az ügy úgy jutott idáig, hogy

Gémesiék nem fizettek ki hetvenmillió forintot – vagyis a mostani ítéletben szereplő hétszázmillió forint körüli összeg egytizedét – a szálloda kialakításában szerepet vállaló alvállalkozónak.

Az önkormányzat a tisztes elszámolás helyett az összes tőkét kivonta a kizárólagos tulajdonában lévő és jelenleg felszámolás alatt álló G-Magistratus Zrt.-ből – amelyben az alvállalkozó pénze is feküdt –, és egyszerűen átpumpálták a tőkét egy másik önkormányzati vállalatba.

Az ítélet alapján Gémesiéknek a Magistratus Zrt.-nek kell kifizetniük a hétszázmilliót, amelyből

csak az alvállalkozót illető rész több mint kétszázmillió forint, mivel a kamatok miatt 2016 óta ekkorára hízott a hetvenmilliós összeg. Az önkormányzatot terheli a közel tízmilliós perköltség is, ügyvédekre pedig ennek többszörösét fizethették ki közpénzből Gémesiék.

 

Gémesi György és L. Péterfi Csaba, polgármester és bizalmasa
Fotó: Facebook

Simon Gellért, a helyi Fidesz korábbi önkormányzati képviselője lapunknak felháborítónak nevezte, hogy Gémesi mélyen hallgat az ügyben, és nem reagál a Szövetség Gödöllőért önkormányzati képviselőcsoport nyílt levelére, amelyet pedig számos csatornán is eljuttattak a baloldali polgármesternek. A levélben

egyebek mellett azt kérdezték, hogy Gémesiék mely gödöllői beruházástól, önkormányzati vállalkozástól, intézménytől kívánják megvonni a hétszázmillió forintot.

A levél szerint Gémesi eltitkolta, hogy mekkora a baj, hiszen korábban azt nyilatkozta, hogy „az ügyben minden a jogszabálynak megfelelően halad”, és nincsenek pénzügyi kötelezettségek.

A nyílt levelet aláíró képviselők felhívták a figyelmet: amennyiben az önkormányzatnak nem lenne a hétszázmilliós fizetési kötelezettsége, akkor nem lenne szükség a város minden háztartását sújtó kommunális adóra, amely bevezetése óta nagyjából ekkora összeget tesz ki. „Nem lenne szükség arra az útdíjra sem, amellyel már idéntől adóztatta volna Gémesi a gödöllői vállalkozásokat és munkaadókat, és amit a legelső adandó alkalommal be fog vezetni” – húzták alá a képviselők.

Simon Gellért úgy fogalmazott:

„Gémesi arcpirító eljárása újabb példáját mutatja annak, hogy a baloldalon semminek sincs következménye.

Míg a rivaldafényt keresi olyan mondvacsinált ügyekben, amelyekkel a kormányoldalt igyekszik lejáratni,

menekül a felelősség elől, amikor a saját döntéséről kellene számot adnia a gödöllőieknek, akik majd a bőrükön érzik az elvesztegetett több száz millió forint hiányát.”

Mint korábban beszámoltunk róla, Gémesi és bizalmasa, L. Péterfi Csaba (aki egyben a polgármester kabinetvezetője) az elmúlt években többtucatnyi látogatást tettek Gödöllő testvérvárosaiban, egyebek mellett Kínában és Izraelben is.

Az egzotikus kiruccanásokon több millió forintnyi közpénzt költöttek el, ráadásul próbálták megnehezíteni az utazások közérdekű adatainak a kikérését is.

Tavaly nyáron, a pandémia kellős közepén egy önkormányzati esemény apropóján a horvát tengerpartra is elutaztak. Gémesi bizalmasa előszeretettel dicsekszik a Facebook-oldalán azokkal a luxusutazásaival, amelyeket egyebek mellett Kubában, Indonéziában vagy Srí Lankán tett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.