időjárás 2°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Újabb páratlan lelet került elő az abasári ásatáson

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2021.05.24. 14:53
Újabb páratlan lelet került elő az abasári ásatáson

Ahogyan arról korábban a Magyar Nemzet riportjában beszámolt, Európában is egyedülálló feltárást végeznek a Magyarságkutató Intézet munkatársai Abasáron. Korábban több száz vagy akár ezer éves pénzérmék, illetve templommaradványok kerültek elő, értékes, párját ritkító márványalkotásokkal, és az ősi magyar jelképpel, a turullal díszített sírfedő követ is feltártak Aba Sámuel király sírhelyén. Az abasári ásatások során pünkösdkor újabb értékes lelet, egy IX. Bonifác pápától a 14–15. században érkezett levél pecsétje került a felszínre.

Ahogyan azt a Magyarságkutató Intézet hétfőn kora délután a Facebook-oldalán is megosztotta, a régészek az abasári apátságban szolgáló szerzeteseknek küldött pápai levél ólom függőpecsétjét, azaz pápai bullát találtak az egykori apátság romjainak feltárása során. A pápai bullát a szentélyben, az oltár és a szentélybe vezető lépcső között találták meg a régészek, vagyis korábban előkelő helyen tárolhatták az apátság papjai, büszkék lehettek a katolikus egyház vezetőjétől kapott iratra.

2015-ben a kaposvári múzeum régészei találtak egy hasonló , IX. Bonifác korából származó pápai bullát
Fotó: Facebook

Az ólom függőpecsétes pápai levelek Magyarországon nagyon ritka leletnek számítanak, főleg hiteles lelőhelyről. A szakértők szerint az ilyen levelek tartalma általában birtokmegerősítések, búcsúk engedélyezése, új egyházi rendeletek voltak.

A pápák az egyházi központoknak küldtek egyházi rendeleteket, amelyeket később kihirdettek országosan is.

A pápai bullák alakja nem sokat változott az évszázadok során, a mai napig hasonló formátumot használ a katolikus egyház. A pecsét előlapján „BONIFATIUS” pápa neve és a „PP VIIII” szám, hátoldalára a „SPASPE” (Szent Pál és Szent Péter nevének rövidítése) felirat olvasható. Tisztítás és restaurálás után a kereszt két oldalán az apostolok arcképe is láthatóvá vált, vagyis egy különösen díszes pecsét került elő.

Pápai bulla került elő az abasári ásatásokról
Fotó: Facebook

Esetleges vatikáni levéltári kutatások alapján fellelhető lehet a most megtalált a pápai bulla másolati példánya, így a római nyilvántartások alapján a pecséthez tartozó levél tartalma is megismerhető lehet a későbbiekben. A friss abasári lelethez hasonló pápai bullát a mai Bárdudvarnok határában egykor állt, 1252-ben alapított premontrei prépostság, a középkori iratokban csak kaposfőiként vagy szentbenedekiként említett monostor feltárásakor találtak 2015-ben a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársai.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.