A baloldal a sportsikerek politikai haszonlesője

A balliberális politikusok éveken át támadták a sportberuházásokat, kárörvendtek a kudarcoknál, de most, amikor beérett az elmúlt évtized sportfejlesztéseinek eredménye, politikai hasznot akarnak húzni a sportsikerekből és már nem kampányolnak a „stadionstop” szlogennel – írja Deák Dániel legújabb elemzésében. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint jól rávilágít ez a jelenség a baloldal hitelességi válságára, hiszen „divatpolitizálást” folytatnak.

Magyar Nemzet
Forrás: XXI. Század Intézet2021. 06. 22. 10:55
null
Karácsony Gergely főpolgármester a Puskás Arénában. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deák Dániel emlékeztet: míg Karácsony Gergely tüntetőleg nem vett részt főpolgármesterként a Puskás Aréna avatásán, ma már ugyanabban a telt házas stadionban fotózkodik a magyar–portugál meccsen. Az elemző szerint jól rávilágít ez a jelenség a baloldal hitelességi válságára, hiszen „divatpolitizálást” folytatnak: ha éppen a magyar foci szidásával tudnak szavazókat toborozni, akkor azt csinálják, ha viszont a többség a magyar válogatottnak szurkol, akkor már abból igyekszik politikai hasznot húzni.

Behoztuk a húszéves hátrányt

A rendszerváltoztatás után az állam egyik napról a másikra kilépett a sport mögül úgy, ugyanis nem volt magántőke, ami biztosította volna a továbbiakban a finanszírozást. Ezt a hátrányt hozta be az Orbán-kormány 2010 után az állami szerepvállalással, melynek keretében a foci mellett szinte minden sportág finanszírozását igyekezett rendbe tenni, az infrastruktúrát fejleszteni – mutat rá Deák Dániel.

Mint írja,

az elmúlt egy évtized sportberuházásainak eredményei mára beértek: egyre sikeresebben szerepel a magyar fociválogatott, de más sportágakban is komoly sikereket ért el Magyarország, ráadásul a legfiatalabb korosztály körében is egyre többen sportolnak.

Emellett Magyarország – Romániával ellentétben – egymás után kétszer is kijutott a labdarúgó Európa-bajnokságra, a Ferencváros pedig a Bajnokok Ligájába való bejutás selejtezője során kiejtette a horvát bajnok Dinamo Zagrebet.

Az elemző úgy véli, szoros kapcsolat van e siker és a kormány sportpolitikája között, amely egy átfogó stratégiát követ: a tömegsport támogatása és a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése mellett a versenysport erősítése is kiemelt szerepet kapott.

Kampány a magyar sport ellen

Nem meglepő, hogy a baloldali politikusok éppen e nemzeti identitáserősítő szerep miatt támadják a sportberuházásokat és a sportfejlesztéseket, hiszen globalista, a nemzetállamok lebontását célul kitűző szemléletükbe nem illeszthető be – szögezi le Deák. Az elmúlt egy évtizedben végrehajtott sportfejlesztések leglátványosabb megnyilvánulásai a stadionépítések voltak, amelynek ellenzésére a baloldal többször is egész kampányt épített. Egyebek mellett a budapesti olimpia megrendezését ellehetetlenítő Momentum és Karácsony Gergely is a sportfejlesztések ellen kampányolt, a 2019-es önkormányzati választási kampányban például „stadionstop” szlogen alatt hangolták az embereket a – többek között munkahelyteremtő és innovatív – beruházások ellen.

Karácsony Gergely főpolgármester a Puskás Arénában
Fotó: Facebook

Az elemző szerint a vörös vonal átlépése a Momentum megjelenésével történt a sportpolitika kapcsán:

a budapesti olimpia megrendezésének terve mögött egy egyöntetű, pártokon átívelő konszenzus és támogatás volt, amelyet a Momentum NOlimpia-kampánya, stílszerűen szólva, sportszerűtlenül felrúgott.

Amikor a munka neheze megvolt, a Momentum saját (vagy mögöttes), önző céljaitól vezérelve támadta hátba a finomhangolás szakaszában járó tervet, amihez aztán a baloldali pártok is csatlakoztak, felrúgva a többéves konszenzust. Ezt követően a magyarokat jogosan büszkeséggel eltöltő Puskás Arénát is méltatlan módon támadták a balliberális politikusok, Karácsony Gergely főpolgármesterként tüntetőleg még az új nemzeti stadion 2019-es avatására sem ment el – emlékeztet rá Deák Dániel.

Támadni a sikereket

Miután London a szigorú beutazási szabályok miatt egyre valószínűbb, hogy nem tud helyszínt biztosítani az Európa Bajnokság döntőjének, a The Times információi szerint a mérkőzés megrendezésére a budapesti Puskás Arénában kerülhet sor. Mindez a magyar kormány sikeres járványkezelésének is köszönhető, hiszen az átoltottságnak köszönhetően egyedül Magyarország vállalta a mérkőzések telt házas megrendezését – jelenti ki az elemző. Hozzáteszi:

a balliberálisok korábban nemcsak a stadiont, hanem a telt házas mérkőzéseket is teljes erőbedobással támadták.

A haszonleső balliberális politikusok ma azonban már nem követelnek „stadionstopot”, sőt potyautasként a sportsikerekre ráülve úgy tesznek, mintha sosem ellenezték volna a stadionfejlesztéseket, sőt ma már büszkén részt vesznek a focimeccseken is. Ez amellett, hogy igazolja a kormány elmúlt egy évtizedes erőfeszítéseit ezen a területen, jól rávilágít arra, hogy

felelőtlen módon csupán politikai haszonszerzés motiválja őket, amikor az ország sorsát és jövőjét is eldöntő kérdésekről véleményt alkotnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.