A fűkaszák helyett baloldali tanácsadók kaszálnak Kispesten

Miközben forráselvonást emleget Gajda Péter, Kispest baloldali polgármestere, jelentős prémiumösszeget kapnak az önkormányzattól különféle tanácsadók. Varga Attila alpolgármester például bruttó hétszázezer forintot vihetett haza tavaly, másik két tanácsadó – köztük egy Gyurcsány-párti politikus – ötmillió forintot kap a kerület vezetésétől az idei év decemberéig.

Magyar Nemzet
Forrás: Adatradar2021. 06. 07. 17:05
null
Gajda Péter polgármester (balra) és Kránitz Krisztián Forrás: Facebook/Gajda Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan már kaszálásra sem futja Kispesten, annyira szorult helyzetben van az önkormányzat Gajda Péter szerint. A szocialista politikus a közösségi oldalán panaszkodott egy sort, azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy az alpolgármestere megjutalmazására vagy a baloldali pártokhoz köthető tanácsadókra mégiscsak akad pénz – írja az Adatradar.hu.

„Egy nagy kövér NULLA. Ennyit ad vissza a kormány abból, amit elvett Kispesttől” – írta ki Facebook-oldalára Gajda Péter, a főváros XIX. kerületének szocialista polgármestere. A bejegyzésében arra is utalt, hogy már tavaly sem volt jó anyagi helyzetben az önkormányzat. Ezek után nem meglepő, hogy az Adatradar közérdekű adatigénylésére válaszul a kerület jegyzője közölte: „a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet kezelésével összefüggésben senki nem részesült jutalomban” Kispesten.

 

Karácsony Gergely után Gajda Péter is a közszolgáltatások korlátozásával riogat Forrás: Facebook.com

Amit viszont hozzátett, az a fent idézett panaszáradat fényében nehezen értelmezhető. Dr. Béja Julianna ugyanis elárulta, hogy

Karácsony Gergely párttársa, Varga Attila alpolgármester bruttó 700 ezer forint prémiumot kapott 2020-ban. Az országosan ismeretlen párbeszédes politikus helyben egyébként megosztó alakja a közéletnek, 2018-ban például azzal vívta ki sokak felháborodását, hogy bálványimádásnak nevezte a karácsonyt.

Kispest polgármestere szerint a kerület anyagi helyzete miatt kevesebb kaszálás lehet a kerületben. Ennek ellenére civil pályázatokkal kapcsolatos tanácsadások címén 2019 novembere és 2021 december vége között

mintegy ötmillió forintot fizet ki az önkormányzat két tanácsadónak. Egyikük a Gyurcsány-párt kongresszusi küldöttje, Molnár Attiláné.

Ugyanakkor Pál Tibornak, a IX. kerület egykori szocialista alpolgármesterének is csaknem 1,7 millió forintot adnak idén Gajdáék többek között a Kispest és Ferencváros közötti kapcsolatok erősítéséért. A momentumos Sziklai Zsolt pedig „informatikai és információnyilvánossági tanácsadás” címén 1,200 millió forintot vihet haza az év végéig.

Idén április 1-jétől határozatlan ideig havi 450 ezer forintot tehet zsebre Kispest baloldali vezetése jóvoltából a Práter Ingatlankezelő Betéti Társaság két tagja ingatlangazdálkodási tanácsokért. Ez az év végéig 4,5 millió forintot jelent.

A Práter ugyanarra a IX. kerületi címre van bejegyezve, mint egy azonos nevű és profilú kft., amelynek 2018-ban végelszámolás lett a sorsa. Az ekkor, vagyis 2018-ban alapított betéti társaság tulajdonosai Ábel Csaba és Máté, valószínűleg apa és fia.

A cégnyilvántartás szerint szinte bizonyos, hogy Ábel Csaba annak az Ábelné dr. Juhász Máriának a férje, aki az előző önkormányzati ciklusban a Lackner-ügyként elhíresült ingatlaneladási botrányait vizsgáló bizottság külsős tagja. Ez azért érdekes, mert ő maga is érintett lehet az ügyben, hiszen Dódity Gabriella fideszes önkormányzati képviselő korábban közzétett egy Facebook-posztot, amiben arról írt, hogy „a kerület részéről ugyanaz az ügyvéd ellenjegyezte az egyik kétes üzletet, aki Guzmics Zsombor, az építéshatósági iroda vezetőjének telkét is ellátta a kézjegyével.” A Hír Tv akkori tudósítása szerint dr. Juhász Máriáról van szó, aki azzal védekezett a vizsgálóbizottság ülésén, hogy a szerződés hátteréhez neki semmi köze.

A portál feltárta azt is, hogy a fent említett szerződések értelmében a kispesti önkormányzat közelítőleg 12,5 millió forintot fizet ki a baloldalhoz közel álló tanácsadóknak 2021. december 31-ig. A XIX. kerület területe 938 hektár. Némi Google-keresés alapján úgy tűnik, egy hektárt nagyjából 10 ezer forintért kaszálnak le. Tehát, ha egész Kispest egyetlen legelő lenne, akkor is 1,3-szor lehetne lekaszáltatni ebből az összegből – tette hozzá az Adatradar.hu.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.