Fotókiállítás mutatja be a 301-es parcella történetét

A kiállítás megnyitóján, többek között beszédet mondott a Magyarságkutató Intézet, valamint a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója is.

Forrás: Facebook2021. 06. 17. 8:27
null
Forrás: Magyarságkutató Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Gyászpark 301-es parcellájának változását bemutató fotókiállítás megnyitásán vett részt Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója – olvasható a Magyarságkutató Intézet bejegyzésében.

A kiállítás 2021. június 16-án nyílt meg, Nagy Imre és társainak, illetve a forradalom mártírjait jelképező hatodik koporsó ünnepélyes végső nyugalomra helyezésének 32. évfordulóján.

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Horváth Ernő válogatott képeiből állította össze a történelmi eseményeket és helyszínt újra megelevenítő tárlatot.

A vendégeket Móczár Gábor, az intézet megbízott főigazgatója köszöntötte, aki úgy fogalmazott: „Fontosnak tartom, hogy szembesítsük magunkat az akkori állapotokkal: egyrészt azért, hogy soha ne felejtsük el, milyen aljas tettekre volt képes a kommunista rendszer. Másrészt azért, hogy világosan lássuk:

Magyarország soha többet nem engedheti meg, hogy az 1956-os eseményeket követő gyilkosságokhoz hasonló rémtettek történjenek hazánkban. A mai kiállítás tehát nemcsak dokumentál számunkra, de figyelmeztető jel is, ami azt üzeni: soha többet! Nem engedhetjük többé, hogy az ’56-os forradalom megtorlásait elkövető politikai erők vagy eszmei utódjaik kerüljenek hatalomra.”

A múltat és az eseményeket megidéző megnyitóbeszédeket mondott még Susa Éva igazságügyi antropológus és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke.

A kiállításmegnyitót követően Horváth-Lugossy Gábor főigazgató részt vett a szervezők által a Nemzeti Gyászparkban vezetett sétán is, ahol többek közt Tóth Ilona és Mansfeld Péter sírhelyénél rótta le kegyeletét – emelte ki a Magyarságkutató Intézet közleménye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.