időjárás 14°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Illegális teraszok Erzsébetvárosban, bulinegyed Józsefvárosban

Nagy Orsolya
2021.06.16. 06:30
Illegális teraszok Erzsébetvárosban, bulinegyed Józsefvárosban

Lezárt utcák, sajátos teraszok, zajos vendéglátóhelyek – ez jellemzi most Budapest belső kerületeit. A járványügyi kényszerszünet után érthető, hogy a vendéglátóegységek tulajdonosainak tartalékai kimerültek, és maximalizálni szeretnék bevételeiket. Ám több helyütt átestek a ló túloldalára, ami a lakosok és a közlekedők kárára válik. Józsefvárosban például az egyik utca felét zárják el az autósok elől azért, hogy egyetlen vendéglátóhely üzleti előnyhöz juthasson. Erzsébetvárosban teraszengedély hiányában egy parkoló teherautóra ültetik fel a vendégeket.

„Indokolatlan versenyelőnyt adhatnak Pikóék az egykori MSZP-elnök, most épp C8-as (baloldali civil egyesület) Molnár György kedvenc kocsmájának. A polgármester főtanácsadója előszeretettel látogatja azt a Bacsó Béla utcai vendéglátóhelyet, amely előtt most a komplett utcát lezárják, hogy legyen hely a teraszoknak” – írta közleményében a józsefvárosi Fidesz.

A baloldali vezetésű józsefvárosi önkormányzat közlése szerint kísérleti jelleggel kerülnek ki az idei nyárra a teraszok, de terveik között szerepel további utcák lezárása ugyanebből a célból.

Az önkormányzat szerint nem számít bulinegyednek az, hogy szórakozni vágyó fiatalok lepik el az utcákat. A helyi Fidesz szerint ismét egy olyan döntés született, ami előtt senki nem kérdezte meg az ott lakókat, hogy mit szólnak hozzá.

„Fontosnak tartjuk, hogy a járványhelyzetet követően segítsük az újraindulást, csak az eszközzel és a módszerrel nem értünk egyet. Súlyos aránytévesztés.

Láttuk már többször, hogy a részvételiség és a transzparencia hamar szőnyeg alá kerül, ha megjelennek a haveri érdekek.

 

Az önkormányzat nem engedett, a vállalkozó platóra tette a vendégeket
Fotó: Bach Máté

A lakók nélkül ilyen döntést nem lehet hozni! Felszólítjuk a polgármestert, hogy ha már van egy jól fizetett részvételi irodája, ugyan dolgozzanak egy kicsit, és kérjék ki lakók véleményét” – írta a kormánypárt. Az önkormányzat a közösségi oldalán sajátos választ adott: „Miután megkezdték a tesztidőszakot, közben figyelik a lakossági észrevételeket.” Ami az eddigi tapasztalatok szerint aggaszó képet fest, ugyanis egy közeli utcában az Auróra Kioszk kerthelyisége miatt a lakók gyakran szóvá teszik, hogy nem tudnak pihenni, a Pikó András vezette önkormányzat pedig a balliberális, a Soros-alapítványok által támogatott szervezeteknek helyet adó szórakozóhely mellett áll. A lakók tavaly nyáron még éjjel kettőkor is a rendőrséget tárcsázták, mert az Auróra Kioszk nem tartotta be a tizenegy órás zárást.

A bulinegyedtől zajos Erzsébetváros önkormányzata viszont úgy döntött: nem ad ki több teraszengedélyt, nem támogatják azt a gyakorlatot, hogy a parkolóhelyek területén asztalokat helyezzenek el a vendéglátósok.

A Szabad Bisztró tulajdonosa azonban kicselezte a helyhatóságot, és egy teherautót állított be a bisztrója elé, az emelvényre pedig asztalokat és székeket tett fel. Az erzsébetvárosi önkormányzat azért sem adott rá engedélyt, mert a forgalmas utcában nemcsak autók, hanem trolibuszok is járnak. Kiripolszky Csongor, a Szabad Bisztró tulajdonosa a Magyar Nemzetnek azt mondta: az önkormányzat balesetvédelmi indokát többek között azért nem tudják elfogadni, mert azt úgy állapította meg, hogy semmilyen műszaki vagy kivitelezési terv nem állt rendelkezésére tervezett teraszukról.

– Valamint számos példa bizonyítja – a Nagymező utcában, ami ugyanazon troliútvonalon van és ugyanolyan forgalmi sajátosságokkal rendelkezik, mint a Király utca –, hogy elképzelésünk biztonságosan megvalósítható. Március 30-a óta próbálunk párbeszédet kezdeményezni a VI. kerületi önkormányzattal, hogy más belvárosi kerületekhez hasonlóan segítse a válság sújtotta vállalkozásokat vendéglátói terasz létesítésének lehetőségével – indokolt a bisztrótulajdonos. A Magyar Nemzet felkereste a terézvárosi önkormányzatot is, hogy megkérdezzük, milyen feltételek alapján nyilvánították biztonságosnak a Nagymező utcai teraszokat, ahol szintén trolibuszok közlekednek. Eddig azonban a Soproni Tamás (Momentum) vezette önkormányzattól nem érkezett válasz.