Másodfokú hőségriasztás lép életbe szombaton

Az előrejelzések szerint legalább 72 órán át extrém hőség és UV-sugárzás várható Magyarországon.

Végh Attila
Forrás: BMOKF2021. 06. 18. 15:30
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) közös közleményt adott ki csütörtök délután az előttünk álló hétvége időjárására vonatkozólag. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért Müller Cecília országos tiszti főorvos szombattól kedd éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki.

A közleményben rámutatnak:, a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, de a nagy meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet.

Ezért az NNK és a BM OKF a következő pontok betartását javasolja:

  • A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!
  • Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra.
  • Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.
  • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házi kedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.
  • Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
  • Nemcsak hőség idején, de felfázás esetén is fogyasszunk sok folyadékot, főleg a hölgyek!
    Fotó: MTI/Balogh Zoltán

    Az orvosok továbbá arra figyelmeztetik a polgárokat, hogy aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Péntektől elérhető a katasztrófavédelem weboldalán azoknak a légkondicionált helyiségeknek a listája, amelyeket bárki igénybe vehet a hőségriadó idején.

    A tűzoltók hozzátették, a meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom, a sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Külön figyelmeztették azokat, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, hogy a tüzet ne hagyják felügyelet nélkül. A hőségriadó részleteiről, illetve orvosmeteorológiai témakörben további információért a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóügyeletét hívhatják a 06-30/535-0505-as számon, tűzvédelmi témakörben pedig Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője adhat tanácsokat a 06-20/669-3613-as telefonszámon.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.