időjárás 29°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Milliós nagyságrendű a szétdúlt lothárdi templom kára

Végh Attila
2021.06.09. 15:52
Milliós nagyságrendű a szétdúlt lothárdi templom kára

Vandálok egy csoportja tört be a hétvégén a kozármislenyi római katolikus plébániához tartozó lothárdi templomba. Ma lett vége a kárfelmérésnek, a Magyar Nemzet információi szerint másfél millió forinttba kerül a károk helyreállítása. A fiatalok egy buliról hazafelé menet rúgták be a templom ajtaját, majd betörték az ablakokat, szétdobálták a miseruhákat, leszaggatták a képeket, feszületeket. A környékbeli településekről érkező fiatalkorúak misebort kerestek a templomban. Mivel nem találtak innivalót, bosszúból feldúlták a templomot.

https://www.facebook.com/Koz%C3%A1rmislenyi-Pl%C3%A9b%C3%A1nia-580023192123564/photos/pcb.3823223934470124/3823223587803492/

A rendőrség ügyeletére vasárnap reggel érkezett segélyhívás, hogy a lothárdi templomba éjjel betörtek. A helyszínre érkező bűnügyi technikusok szerint az ajtót kívülről, nagy erővel rúgták be a tettesek, az ablakokat viszont már belülről törték ki. Letéptek több oltárképet, egy feszületet, egy Krisztus-szobrot összetörtek, két Szűz Mária-szobrot megrongáltak, a vallási tisztelet során használt ruhákat megszaggatták és szétdobálták.

A településen egyébként egy kerítést, valamint egy személygépkocsi tükrét is megrongálták, valószínűleg ugyanazok, akik a templomot feldúlták. A nyomok alapján többen lehettek, ezért a rendőrök már az adatgyűjtésnél is egy csoportot kerestek. Délutánra elfogták a feltételezett elkövetőket, akik tettükkel több mint egymillió forint kárt okoztak. A hat, 15 és 17 év közötti fiatalt a szomszéd településekről állították elő, ellenük többrendbeli rongálás, valamint csoportosan elkövetett garázdaság miatt nyomoz a Pécsi Rendőrkapitányság.

A lothárdi fiatalok nem kereszténygyűlölet miatt rongáltak
Fotó: Facebook

A kozármislenyiek és a lothárdiak szerint nem elég a büntetés, a fiatalokkal kell helyreállíttatni a károkat, nem a szüleik pénzéből, hanem az ő fizikai munkájuk által. Többen megkérdezték a plébánia közösségi oldalán, hogy a rendőrség miért nem vallási csoport elleni erőszak vagy kereszténygyűlölet miatt vizsgálja az esetet, de a hatóság szerint nem volt ilyen motiváció a háttérben. A közelmúltban a gödöllői templomba tört be és gyújtogatott egy férfi. Őt kereszténygyűlölet miatt a bíróság letartóztatta, az Igazságügyi Elmeorvosi és Megfigyelő Intézet pszichológusai vizsgálják, tisztában volt-e azzal, hogy a templom lángba borításával mások életét is veszélyeztette.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.