időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Néhány nap múlva lezárják a Nyugati pályaudvart

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.06.08. 17:25
Néhány nap múlva lezárják a Nyugati pályaudvart

Felújítási és karbantartási munkák miatt zárva lesz a Nyugati pályaudvar június 19. és július 18. között. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a felújításáról tartott mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a pályaudvaron évente 18 millió ember fordul meg, akik a korszerűsítésnek köszönhetően ezentúl színvonalasabb szolgáltatást vehetnek igénybe.

Szentkirályi Alexandra a gazdaság megerősítését, új munkahelyek teremtését, a közszolgálatások – ezen belül kiemelten a vasúti közlekedés – fejlesztését emelte ki a kormány idei céljai közül, jelezve, hogy a vasúti közlekedés fejlesztéseként folyamatosan korszerűsítik a pályákat, felújítják és utasbaráttá teszik a pályaudvarokat, állomásokat. A kormányszóvivő kiemelte:

a vasútfelújítás a környezet védelmét is jelenti, hiszen a vasúti közlekedés az egyik legkörnyezetbarátabb közlekedési mód. Aki autó helyett a vonatot választja, az egy kilométeren 131 gramm szén-dioxid-kibocsátást tud megtakarítani.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (ITM) is a vasút környezetbarát jellegére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a vonattal utazók átlagosan 71 százalékkal kevesebb káros anyaggal terhelik a környezetet, mint az autóval közlekedők. Schanda Tamás továbbá felidézte, hogy a Nyugati pályaudvar renoválásának munkálatai egy éve elkezdődtek.

Egyebek között kicserélik 2200 négyzetméteren az üveg függönyfalat, a világítást, a teljes csapadékvíz-elvezető rendszert. A projekt során 13 váltó- és egy vágányátszelés cseréjét végzik el. Mintegy 3300 méteren építenek földmunkagépekkel vágányokat, több mint 16 ezer négyzetméteren új aszfaltot tesznek le és korszerűsítik a vágányok végén az utastájékoztató táblákat is

– sorolta. Az államtitkár arra is kitért, hogy a Nyugati pályaudvar lezárása átmenetileg okozhat kényelmetlenséget az utasoknak, de látva a terveket, a munkálatok előrehaladtát, valamint a közép és hosszú távú eredményt, mindez megéri, ezért az utasok türelmét és megértését kérte.

A tájékoztatón részt vett a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára is. Juhász Roland kiemelte:

a kormány deklarált célja, hogy a vasúti közlekedés legyen a közösségi közlekedés gerince, ezért 2021-ben húszmilliárd forinttal támogatja a MÁV versenyképes vasút programját.

A menetrend változásával kapcsolatos információk IDE kattintva érhetőek el.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.