Novák: Csak az embereken múlik, mikor vehetjük le a maszkot

– Ha mindenki, aki regisztrált, felveszi az oltást, akár pár napon belül búcsút mondhatunk a maszkoknak – jelentette ki az újraindításért felelős operatív törzs vezetője. Novák Katalin szerint csak a magyar embereken múlik, mikor lélegezhetünk fel.

2021. 06. 29. 10:41
null
Budapest, 2021. június 15. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője sajtótájékoztatót tart az operatív törzs alakuló ülése után 2021. június 15-én. Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány harmadik hulláma véget ért, és magas az átoltottság Magyarországon – erősítette meg a mai újraindításért felelős operatív törzs ülése után Novák Katalin. Azt is elmondta, hogy a kormány elfogadta a javaslatukat, így 5,5 millió beoltott elérése esetén „általánosságban búcsút mondhatunk a maszkoknak”. Ezzel együtt

a védettségi igazolvány használata is szűkül: szállodákban, éttermekben, fürdőkben már nem lesz rá szükség, de lesznek tömeges zenés, táncos rendezvények, ahol továbbra is kelleni fog a kártya.

– Ha a regisztráltak minél gyorsabban felveszik az oltást, akkor néhány nap múlva is elérhetjük ezt a határt – mondta a miniszter, aki szerint csak a magyar embereken múlik, mikor lélegezhetünk fel. Lapunk kérdésére Novák Katalin megerősítette, hogy az oltás továbbra is önkéntes, a kormány nem kíván beleavatkozni az emberek életébe, mindössze kérni tudják a magyarokat, hogy vegyék fel a hatféle választható oltás valamelyikét. Novák Katalin arról is szót ejtett, hogy a sporttámogatást jelentő taotámogatás emelésére is javaslatot tesznek a kormány felé.

Novák Katalin elmondta, a szállodákban, fürdőkben és éttermekben nem lesz szükség maszkra
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az ülést követő tájékoztatón elhangzottakból kiderült, hogy a mai tanácskozás a kulturális újraindításról szólt. Elhangzott, hogy

a kormány több tízmilliárd forint pluszforrást fog a kultúrába invesztálni a következő időszakban.

Fekete Péter államtitkár kiemelte, hogy a kulturális élet szereplői nagymértékben segítették a védekezést, aktívan részt vállaltak a vírus legyőzését segítő kampányokban. – Az élet újraindításának motorja a kultúra – jelentette ki Fekete Péter, aki szerint különböző programokat készítettek elő a pandémia idején, melyek most megvalósulhatnak. Az államtitkár elmondta, hogy a művészek, zenészek gázsit kaptak előre, melyért cserébe most, hogy enyhült a járványhelyzet fellépéseket fognak vállalni. Beszélt arról is, hogy várható a Térzene program újraindítása, illetve a templomi zenészek is támogatásokat kaptak, és mostantól nemcsak szakrális, hanem kulturális helyszínekként is fognak működni az imahelyek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.