Ősszel folytatódik a volt főügyész pere

Várhatóan idén már nem lesz elsőfokú ítélet Ihász Sándor volt főügyész büntetőperében. A februári előkészítő ülés után a pandémia miatt csak hétfőn kezdődhetett meg a bizonyítási eljárás. A tárgyalási napon a vádlottat hallgatták meg.

Magyar
2021. 06. 07. 20:37
Gyárfástól állítólag csak versszerűen összevágott anyagot kapott
Gyárfás Tamástól állítólag csak versszerűen összevágott anyagot kapott Ihász Sándor Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősszel állhat ismét bírája elé Ihász Sándor volt fővárosi, majd fővárosi fellebbviteli főügyész, akit hivatali visszaéléssel vádolt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Fenyő-ügy mellékszálaként.

Hétfőn a vádlottat hallgatta meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája. Ihász nem engedélyezte fotó készítését a tárgyalóteremben. Az egész tárgyalási napot kitöltötte vádlotti vallomásával, amelyben következetesen, jogszabályokat idézve szakszerűen tagadta, illetve cáfolni kívánta a vádban foglalt bűncselekmény elkövetését. Egyébként magát a terhére rótt cselekményt korábbi nyilatkozataiban még csak bűncselekménynek sem tartotta, amit szerinte vádlói, korábbi kollégái pontosan tudnak.

A vád lényege szerint Ihász Sándor – a Fenyő-gyilkosság egyik felbujtójaként megvádolt – Gyárfás ­Tamás családi barátjaként 2017-ben átvette a Fenyő-üggyel kapcsolatos hangfelvétel leiratát, azt azonban nem továbbította a hatóságoknak, pedig tudnia kellett, hogy az bizonyíték lehet az éppen újraindult nyomozásban.

 

Ihász Sándor nem tartja bűncselekménynek a terhére róttakat Fotó: MN-archív

Az akkor még fellebbviteli főügyészként dolgozó Ihász irodájában 2017 novemberében tartottak házkutatást nyomozó ügyész kollégái. Ihász vezetői megbízatását még aznap visszavonták, és a Pest Megyei Főügyészségre rendelték ki, ezt a posztot azonban nem vállalta el, és lemondott.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelen­tésére indított büntetőeljárásban a KNYF 2018. április 20-án gyanúsítottként hallgatta ki a volt főügyészt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és szabadlábon védekezett. Két évvel később, 2020. március 23-án a KNYF hivatali visszaélés miatt nyújtott be ­vádiratot Ihász ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. (Egyébként eredetileg hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként.)

A 2018-ban Ihásszal közölt megalapozott gyanú lényege szerint

a volt főügyésznek az akkori és korábbi hivatali beosztásából eredően tudomása volt róla, hogy a Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, pedig a hatóságok évek óta nagy erőkkel keresik.

A volt főügyész 2017 októbe­rében a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát vette át az irodájában, méghozzá az időközben felbujtással megvádolt Gyárfás Tamástól, aki tanácsot kérni jött a családi baráthoz. A vádhatóság szerint Ihász Sándornak tudnia kellett volna, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékokat jelenthetnek, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a gyilkosság felbujtójának azonosításához és büntetőjogi felelősségre vonásához. ­Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit nem teljesítette, a felmerült bizonyítékokat nem adta át a nyomozó hatóságnak, azokat a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatásnál foglalták le.

A per ősszel folytatódhat tanúk, szakértők meghallgatásával és más bizonyítási anyagok ismertetésével. Az elsőfokú ítélet kihirdetése a várakozások szerint 2022 februárjában lesz.

A megvádolt volt főügyész időközben politikai megbízást vállalt, tavaly szeptemberben a Demokratikus Koalíció (DK) igaz­ságügyi szakértője lett. Kérdés, hogy ha jogerősen marasztaló ítélet születik majd a volt főügyésszel szemben, megtartja-e a Gyurcsány Ferenc vezette DK az igazságügyi szakértői posztjában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.